Dženi Ermoso: Vilda otpušten jer je narušavao privatnost igračica

Dženi Ermoso: Vilda otpušten jer je narušavao privatnost igračica

Dženi Ermoso, zapažena španska fudbalerka i rekorder tima Španije, otkrila je detalje nelagodnosti i neprijatnosti u španskom ženskom fudbalu tokom intervjua za emisiju „Planeta Kaleja“ na španskom TV kanalu Kuatro. Ermoso je istakla da je bivši selektor reprezentacije, Horhe Vilda, bio otpušten zbog narušavanja privatnosti igračica.

Ovaj razgovor dolazi nakon kontroverznog trenutka kada je bivši predsednik španskog fudbalskog saveza, Luis Rubijales, poljubio Ermoso u usne tokom ceremonije dodele nagrada na Svetskom prvenstvu za žene. Ermoso je, od tada, postala glasnogovornik pokreta „I ja“, boreći se protiv seksizma u sportu.

Ermoso je otkrila da su igračice morale ostavljati vrata otvorenim kada su išle na spavanje i čekati da Vilda dođe kako bi lično razgovarao s njima. Takođe, istakla je da su igračice smatrale da selektor rutinski narušava njihovu privatnost, što je dovelo do njegovog otpuštanja nakon osvojenog Svetskog prvenstva.

Ovu izjavu prati veća priča o nepravilnostima u španskom ženskom fudbalu, uključujući i optužbe za seksualni napad i pritisak od strane bivšeg predsednika Rubijalesa. Horhe Vilda je, nakon otpuštanja, preuzeo trenersku poziciju u ženskom timu Maroka, dok se Dženi Ermoso priključila meksičkom klubu Tigres.

Očekuje se da će ova izjava Ermoso još jednom podstaći razgovor o važnosti poštovanja privatnosti i jednakosti u ženskom fudbalu.