Najsavremenija tehnologija na Euru 2024. menja lice fudbala

Najsavremenija tehnologija na Euru 2024. menja lice fudbala

Od pametnih lopti za meč i veštačke inteligencije do kriogenih komora za oporavak, fudbal se transformiše najsavremenijom tehnologijom dostupnom igračima, trenerima i zvaničnicima.

To je bilo očigledno na Euru 2024, gde je napredak u oblastima kao što su oprema i sportska nauka raspoređen na terenu i van njega, dizajniran da poboljša igru, iskustvo navijača i dobrobit igrača.

Nije sve to hit kod svih.

Na primer, još uvek ima pritužbi na VAR odluke — baš kao što je bilo i na odluke u danima pre nego što je VAR uveden.

Bez obzira na to, najpopularniji sport na svetu i dalje je pod uticajem tehnologija koje se brzo razvijaju u širem svetu.

Odluke o VAR-u su, u velikoj meri, izgledale kao da su ovde lakši proces nego što smo videli, na primer, u Premijer ligi prošle sezone. UEFA primenjuje poluautomatsku ofsajd tehnologiju, zajedno sa veštačkom inteligencijom i Adidasovom povezanom tehnologijom lopte kako bi ubrzala proces pregleda i poboljšala preciznost.

Deset kamera je instalirano na svakom od stadiona domaćina, za koje UEFA kaže da prate 29 različitih tačaka tela na svakom igraču. U kombinaciji sa zvaničnom turnirskom loptom, koja ima senzor koji pomaže u otkrivanju svakog dodira, i AI, proces donošenja odluka bi trebalo da bude brži i ubedljiviji nego ranije.

Možda i previše konačan za neke. Belgijanac Romelu Lukaku imao je tri gola isključena u prve dve utakmice — dva za ofsajd i jedan za rukomet od saigrača Loisa Opende u nadogradnji, što je detektovao senzor lopte.

Tehnologija gol-linije je okončala debatu o marginalnim pozivima u pogledu toga da li je lopta prešla liniju. U svakom golu je sedam kamera i signal se šalje na sudijski sat koji vibrira ako je lopta prešla liniju. UEFA kaže da se rezultati šalju u roku od jedne sekunde od akcije.

Dok Adidas Fussballliebe, koja je zvanična meč lopta na Evropskom prvenstvu, asistira u ofsajd pozivima, čini se da je to takođe pogodak za igrače.

Napravljen je od recikliranog poliestera i drugih materijala, uključujući kukuruzna vlakna, šećernu trsku i drvenu pulpu, a igrači su govorili o brzini i udaljenosti koju generiše.

Čini se da je to očigledno sudeći po broju zapanjujućih golova iz daljine postignutih tokom grupne faze, kao što je Arda Guler u karlingu sa oko 20 metara u pobedi Turske protiv Gruzije od 3-1.

Nosivi

Treneri pokušavaju da pronađu prednost gde god mogu.

Igrači Engleske primećeni su kako nose pametno prstenje.

„Ideja je da pomaže u praćenju vašeg sna, što je najveći faktor u smislu oporavka“, rekao je menadžer Engleske Geret Sautgejt. „Dakle, bez obzira na stvari koje su izmišljene u svetu, najbolje stvari koje pomažu u oporavku su spavanje i ishrana. Ne proveravamo igrače, ali im to omogućava da prate sopstveni oporavak.“

Kristijano Ronaldo je ambasador benda koji prati spavanje i biometrijske podatke kao što su kardiovaskularno i mišićno opterećenje.

Prsluci za praćenje odavno se koriste za merenje udaljenosti koje su igrači prešli.

Sautgejt takođe nosi pametni sat koji se prodaje po ceni od 6.500 dolara, ima sopstvene mogućnosti praćenja i takođe daje obaveštenja o rezultatima tokom turnira.

Jedno neočekivano nosivo je zaštitna maska Kilijana Mbapea po meri – potrebna je francuskom napadaču nakon što je slomio nos u prvoj utakmici.

Tretman

Timovi imaju paket uređaja za oporavak koji pomažu igračima da se nose sa zagušenim rasporedom turnira.

Španski bazni kamp u Donaueschingenu ima hiperbaričnu komoru za kiseonik, kriogenu komoru i krevet za fototerapiju kako bi se ubrzao oporavak mišića nakon treninga ili utakmice.

Hiperbarična komora za kiseonik se koristi za udisanje 100% čistog kiseonika. Kriogeni tretman podrazumeva korišćenje hladnih temperatura, dok fototerapija koristi svetlost.

„Ovo čini čuda posle intenzivnih utakmica koje imamo ovde na Euru. Sve što nam može dati prednost, mi ćemo iskoristiti“, rekao je napadač Španije Niko Vilijams na Instagramu.

Kapiten Engleske Hari Kejn je iskoristio čizme za kompresiju vazduha, koje masiraju noge igrača i povećavaju cirkulaciju.

Dosada može biti jedan od najvećih problema sa kojima se treba nositi tokom dugog turnira, sa igračima koji provode vreme daleko od kuće i svoje porodice i prijatelja.

Često se mogu videti kako na stadione dolaze sa svojim najsavremenijim slušalicama za poništavanje buke. Međutim, ne koristi svaki igrač najnoviju tehnologiju — Englez Kol Palmer je viđen kako nosi slušalice sa kablom.

Lični uređaji su obavezni, a pametni telefoni, podloge i uređaji za igre obično su pri ruci. Nemac Kai Havertz viđen je kako nosi popularnu konzolu za video igre dok je izlazio iz autobusa tima.

Nemačka baza u Hercogenaurahu takođe ima ogromno bioskopsko platno pored otvorenog bazena.

Svi uređaji nisu samo za zabavu ili ometanje. Za 16-godišnjeg krilnog igrača Španije Lamine Jamala, slobodno vreme može da iskoristi za hvatanje koraka sa domaćim zadatkom u bloku.