Nagetsi odaju počast Dikembeu Mutombu aplauzom od 55 sekundi

Nagetsi odaju počast Dikembeu Mutombu aplauzom od 55 sekundi

Denver Nagetsi su emotivno odali počast pokojnoj legendi Dikembeu Mutombu, koji je ostao upamćen po doprinosima na terenu i humanitarnom radu van njega. Tokom prve četvrtine utakmice protiv Oklahoma Sitija, navijači su ustali i aplaudirali tačno 55 sekundi — u čast broja 55 koji je Mutombo nosio u timu Nagetsa. Treneri i igrači nosili su majice sa likom ikonskog mahanja prstom, gestom po kojem je Mutombo bio poznat.

Mutombo, član Kuće slavnih, preminuo je prošlog meseca u 58. godini od raka mozga. Njegovo nasleđe u NBA ligi obuhvata osam pojavljivanja na Ol-star utakmicama, četiri nagrade za defanzivnog igrača godine, kao i činjenje NBA istorije kada je pomogao Nagetsima da kao osmi nosilac pobede prvog nosioca, Sijetl, 1994. godine.

Ali njegova ostavština nadilazi košarkaške uspehe. Mutombo je bio istinski humanitarac, poznat po velikodušnosti i filantropskim projektima, uključujući izgradnju bolnice u rodnom Kongu koja je lečila stotine hiljada ljudi. Pored toga, podržavao je organizacije poput UNICEF-a i Specijalne olimpijade.

„Mutombo je bio ambasador ove igre, uvek sa velikim srcem“, izjavio je trener Nagetsa Majkl Meloun, podsećajući prisutne na nezaboravnu sliku Mutomba sa osmehom, loptom u ruci, nakon pobede nad Sijetlom.