Nemačka fudbalska reprezentacija kombinuje mladost i iskustvo na Euru 2024

Nemačka fudbalska reprezentacija kombinuje mladost i iskustvo na Euru 2024

Nemačka fudbalska reprezentacija privukla je pažnju zbog najmlađeg trenera na Evropskom prvenstvu, Juliana Nagelsmanna, ali i zbog najstarijeg tima po prosečnoj starosti. Iako je Nagelsmann poznat po uvođenju nove generacije uzbudljivih talenata poput Florijana Virca (21), Jamala Musiale (21) i Kaija Havertza (25), koji su briljirali u prvoj pobedi Nemačke sa 5-1 nad Škotskom, tim ima i veliki broj iskusnih veterana.

Prosečna starost nemačke reprezentacije je najviša na turniru, sa deset od ukupno 26 igrača starijih od 30 godina. Među njima se ističu golman Manuel Nojer (38), koji je dve godine stariji od svog trenera, kao i Toni Kros (34), Tomas Miler (34) i kapiten Ilkai Gundogan (33).

„Uvek je dobro imati dobru mešavinu u svom timu između iskusnih igrača i mladih, talentovanih igrača“, rekao je Nagelsmann uoči druge utakmice svog tima na Euru 2024 protiv Mađarske. „Važno je da mladi igrači budu otvorenog uma, da slušaju starije igrače sa iskustvom, i da napreduju.“

Iskusni igrači donose stabilnost i mudrost, posebno u situacijama visokog pritiska. Na primer, Toni Kros, koji je najavio povlačenje na kraju Eura 2024, nastavlja da pruža izvanredne performanse. U utakmici protiv Škotske, Kros je imao 102 uspešna dodavanja, više od bilo kog drugog igrača na terenu, što je pokazatelj njegove i dalje visoke forme.

„On je i dalje jedan od tri najbolja igrača na svetu koji može da pronađe igrače između linija protivnika, bolje pozicije i stvori ofanzivne šanse“, rekao je Nagelsmann. „Nije lako odbraniti se od njega. Mislim da će Mađarska imati plan da se odbrani od njega malo više od škotskog tima. Ali Toni je dovoljno pametan da pronađe rešenja.“

Nemačka će se u sredu suočiti sa Mađarskom u Štutgartu. Pobeda bi im osigurala mesto u nokaut fazi. Nemačka je bez pobede u poslednja tri meča protiv Mađarske, uključujući poraz u septembru 2022. godine.

Nagelsmann veruje da kombinacija iskusnih veterana i mladih talenata može doneti uspeh domaćinu turnira. „Moramo da pronađemo nova rešenja jer smo najstariji tim, ali za ovaj turnir, to je savršena mešavina i možemo da budemo veoma uspešni“, zaključio je on.