Nadoknada za igrače US Opena porasla je na rekordnih 75 miliona dolara, a šampioni u singlu dobijaju 3,6 miliona dolara

Nadoknada za igrače US Opena porasla je na rekordnih 75 miliona dolara, a šampioni u singlu dobijaju 3,6 miliona dolara

Koko Gaf, Novak Đoković i drugi igrači na Ju-Es openu igraće za rekordnih 75 miliona dolara obeštećenja na poslednjem grend slem teniskom turniru u godini, što je porast od oko 15 odsto u odnosu na pre godinu dana.

Ženski i muški šampioni u singlu dobiće po 3,6 miliona dolara, objavila je u sredu Teniska asocijacija SAD.

Ukupna nadoknada, koja uključuje novac za pokrivanje troškova igrača, porasla je za 10 miliona dolara sa 65 miliona dolara iz 2023. godine, a USTA je reklamirao kao „najveću torbicu u istoriji tenisa”.

Potpuna nadoknada stavlja Otvoreno prvenstvo SAD ispred ostala tri velika prvenstva u sportu 2024. Na osnovu podataka o razmjeni valuta u vrijeme događaja, Vimbldon je ponudio oko 64 miliona dolara u nagradama, sa Otvorenim prvenstvom Francuske i Australijan openom od oko 58 miliona dolara .

Čekovi šampiona skaču za 20% u odnosu na prošlogodišnjih 3 miliona dolara, ali iznos ostaje ispod plate pre pandemije od 3,85 miliona dolara koja je pripala svakom pobedniku u 2019.

Prošle godine na Flushing Meadovs-u, Gauff je osvojila svoju prvu grend slem titulu, a Đoković 24., čime je povećao svoj rekord za najviše od jednog čoveka u istoriji tenisa.

Utakmica u glavnim žrebovima za singl počinje 26. avgusta u Nacionalnom teniskom centru USTA Billie Jean King i završava se finalom za žene 7. septembra i finalom za muškarce 8. septembra.

Postoje povećanja u svakom kolu glavnog žreba i u kvalifikacijama.

Igrači koji izlaze iz grupe od 128 osoba u prvoj rundi glavnog turnira za žene i muškarce, po prvi put dobijaju po 100.000 dolara, u odnosu na 81.500 dolara u 2023. i sa 58.000 dolara u 2019.

U dublu, šampioni će dobiti 750.000 dolara po timu; taj broj je bio 700.000 dolara pre godinu dana.

Ove godine neće biti takmičenja u invalidskim kolicima na Flushing Meadovs-u jer se datumi Paraolimpijskih igara u Parizu preklapaju sa Otvorenim prvenstvom SAD-a. Dakle, USTA daje grantove za igrače igračima koji bi bili na Otvorenom terenu SAD putem direktnog ulaska.

Prethodna verzija ove priče je ispravljena da bi se popravio ukupni iznos kompenzacije na 75 miliona dolara u naslovu, a plate pobednika za 2019. na 3,85 miliona dolara.