Nadal otkriva namere Vimbldona

Nadal otkriva namere Vimbldona

Rafael Nadal rekao je da se nada da će se pojaviti na Vimbldonu prvi put u tri godine uprkos tome što je morao da igra sa injekcijama protiv bolova na putu da osvoji titulu na Otvorenom prvenstvu Francuske ranije ovog meseca.

Ovaj 36-godišnjak je ove godine osvojio obe grend slem titule koje su do sada bile u ponudi, pobedivši Rusa prvog svetskog tenisera Danila Medvedeva u finalu Australijan opena pre nego što je udobno ispratio Norvežanina Kaspera Ruda da osvoji rekordnu 14. titulu u Parizu. .

Ali Nadal je nakon trijumfa na Rolan Garosu otkrio da je turnir igrao uz pomoć čestih injekcija da bi otupio bol od dugotrajnog problema sa stopalima.

To otkriće izazvalo je debatu jer su se neke kolege sportske zvezde – posebno u biciklističkoj zajednici – pitale da li to treba dozvoliti.

Španac, koji boluje od retke degenerativne Miler-Vajsove bolesti, rekao je da ne bi razmišljao da uradi isto na Vimbldonu zarad svog zdravlja.

Međutim, Nadal je u petak na konferenciji za novinare na Majorci rekao da mu se stanje poboljšalo nakon nedelju dana treniranja na travi.

„[Liječenje] obavljeno u Barseloni nije 100% kompletirano, ali promene su primetne“, rekao je Nadal.

„Primetio sam ih, čudne senzacije, smanjio se bol u zglobovima.

„Namera mi je da igram na Vimbldonu, da otputujem u London u ponedeljak.

Nadal i njegov kolega Novak Đoković su se navodno prijavili za relativno skroman teniski klasik Giorgio Armani u klubu Hurlingem u Londonu za vikend 25. i 26. juna.

Glavni žreb na Vimbldonu počinje dan kasnije, ali uprkos njegovim namerama, Nadal je upozorio da se situacija još može promeniti.

„Moja situacija sa stopalom se mora procenjivati iz dana u dan, tako da u ovom trenutku nemam tu sigurnost da ću moći da igram. Samo znam da želim da igram na turniru, ali moramo da budemo oprezni“, rekao je Nadal.

„Prvih dana sam imao komplikovana osećanja, iz dana u dan mi je bilo sve bolje. Još jedna nedelja treninga u Londonu i nadam se da ću moći da igram na Vimbldonu i da ću biti konkurentan.

Nadal nije nastupio na Vimbldonu od 2019. godine, kada je izašao u polufinale protiv Rodžera Federera, i od tada nije igrao ni na jednom turniru na travi.

Samo dve od Nadalovih rekordnih 22 grend slem titule osvojene su u All England Clubu, 2008. i 2010.

Dok će se branilac titule Đoković takmičiti na SV19, jedan čovek sa kojim Nadal neće morati da se bori ove godine je broj jedan na svetu Medvedev.

Medvedevu i njegovim kolegama ruskim zvezdama, kao i igračima iz Belorusije, ovog leta je zabranjen pristup svim događajima u Velikoj Britaniji zbog sukoba u Ukrajini.

Kao odgovor, i ATP i VTA su Vimbldonu oduzeli poene na rang listi.