Muški tim Španije osuđuje Rubijalesovo „neprihvatljivo ponašanje“ koje je „ukaljalo“ pobedu na Svetskom prvenstvu za žene

Muški tim Španije osuđuje Rubijalesovo „neprihvatljivo ponašanje“ koje je „ukaljalo“ pobedu na Svetskom prvenstvu za žene

Kapiteni muške reprezentacije Španije osudili su u ponedeljak „neprihvatljivo ponašanje“ predsednika Fudbalskog saveza Luisa Rubijalesa u znak podrške ženskom timu koji je pobednik Svetskog prvenstva, piše AP.

To je bila prva javna izjava vrhunskih španskih igrača protiv Rubijalesa nakon što je bez pristanka poljubio Dženi Ermoso u usne posle finala Svetskog prvenstva.

FIFA je privremeno suspendovala Rubijalesa i suočava se sa tužbom španske vlade protiv njega zbog ponašanja koje je izazvalo buru kritika i dovelo do rasprostranjenih poziva na njegovu ostavku.

„Želimo da odbacimo ono što smatramo neprihvatljivim ponašanjem gospodina Rubijalesa, koji nije dorastao instituciji koju predstavlja“, rekao je Alvaro Morata na konferenciji za novinare u sedištu nacionalnog tima u Madridu. „Mi čvrsto i nedvosmisleno stojimo na strani vrednosti koje ovaj sport predstavlja. Španski fudbal mora da bude pokretačka snaga za poštovanje, inspiraciju, inkluziju i različitost, i mora da bude primer svojim ponašanjem na terenu i van njega.“

Morata je pročitao izjavu sa svojim kolegama kapitenima Sezarom Aspilikuetom, Rodrijem i Markom Asensijom. Ostali španski igrači su sedeli u prostoriji dok se čitala izjava.

Igrači su rekli da je Rubijalesovo ponašanje ukaljalo pobedu žena.

„To je istorijska prekretnica ispunjena značajem koja će obeležiti pre i posle u španskom ženskom fudbalu, inspirišući nebrojene žene neprocenjivim trijumfom“, rekli su. „Zbog toga želimo da izrazimo naše žaljenje i solidarnost sa igračima čiji je uspeh ukaljan.“

Igrači su dali svoje komentare dok je reprezentacija Španije počela pripreme za predstojeće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo protiv Gruzije i Kipra. Nagovestili su da neće više govoriti o situaciji u kojoj je Rubijales.

„Želeli bismo da se od sada fokusiramo na sportska pitanja, s obzirom na važnost izazova koji su pred nama“, rekli su.

Selektor Španije Luis de la Fuente, koji je aplaudirao Rubijalesovoj dijatrimi protiv onoga što je nazvao „lažnim feministkinjama“, dok je odbijao da podnese ostavku, izvinio se u petak što je pljeskao, rekavši: „Napravio sam ljudsku grešku. Bilo je neoprostivo.”

Kasnije u ponedeljak, nekoliko stotina ljudi protestovalo je protiv Rubijalesa u Barseloni.