Muška košarkaška reprezentacija Rusije isključena iz pretkvalifikacija za Olimpijske igre

Muška košarkaška reprezentacija Rusije isključena iz pretkvalifikacija za Olimpijske igre

Rusiji će ostati zabranjeno učešće u međunarodnoj košarci jer njenoj muškoj reprezentaciji neće biti dozvoljeno da učestvuje na ovogodišnjim predolimpijskim kvalifikacionim turnirima, saopštio je u utorak Izvršni komitet FIBA, prenosi Rojters.

Rusija koja je bila 12. na prethodnom FIBA Svetskom prvenstvu za muškarce 2019. godine, poslednji put se kvalifikovala za Olimpijske igre 2012. godine, osvojivši bronzanu medalju sa postavom u kojoj je bio bivši NBA igrač Andrej Kirilenko.

„U skladu sa preporukama MOK-a o učešću sportista sa ruskim ili beloruskim pasošem na međunarodnim takmičenjima objavljenim 28. marta, Izvršni komitet FIBA je odlučio da ne dozvoli registraciju muške reprezentacije Rusije“, navodi se u saopštenju upravnog tela. .

Pretkvalifikacijske turnire, koji su uvedeni ove godine, igraće ukupno 40 zemalja, od kojih je 28 učestvovalo u drugom kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u košarci FIBA 2023. plus 12 najbolje rangiranih koji nisu učestvovali u drugom okrugli.

Bugarska će zameniti ruski tim kao sledeći najbolje rangirani evropski tim.

Događaj će se održati od 12. do 20. avgusta, a pet pobednika će osvojiti mesta na FIBA Olimpijskim kvalifikacionim turnirima 2024. godine.