MOK suspendovao Ruski olimpijski komitet

MOK suspendovao Ruski olimpijski komitet

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odlučio je da suspenduje Ruski olimpijski komitet „do daljeg” zbog sukoba između Moskve i Kijeva, saopštilo je međunarodno sportsko telo u četvrtak. Takođe je navedeno da će odluke o učešću pojedinih ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Francuskoj 2024. i Zimskim olimpijskim igrama u Italiji 2026. doneti „u odgovarajuće vreme“.

Odluka MOK-a zabranjuje ruskom komitetu da predstavlja zemlju kao nacionalno olimpijsko telo i da dobije bilo kakvo finansiranje od Olimpijskog pokreta, navodi se u saopštenju i dodaje da se sve prethodne preporuke međunarodnog tela i dalje primenjuju. Izvršni odbor MOK-a je napomenuo da zadržava pravo da preduzme dalje mere protiv Rusije „u zavisnosti od razvoja ove situacije“.

U septembru je predsednik MOK-a Tomas Bah rekao da bi ruskim i beloruskim sportistima moglo da bude dozvoljeno da učestvuju na Olimpijskim igrama 2024. ako „ne podržavaju rat i nisu povezani sa vojskom, ili sa drugim službama koje se nalaze u Rusiji ili Belorusiji, ” iako bi morali da se takmiče pod neutralnom zastavom, a ne kao predstavnici svojih zemalja. Bah je takođe odbacio zahtev Kijeva za opštu zabranu ruskih i beloruskih sportista u to vreme, nazvavši to „nemogućim“.

Moskva je kritikovala odluku MOK-a od četvrtka da suspenduje Olimpijski komitet Rusije, nazvavši je „destruktivnom“. Takve akcije „remete međunarodnu sportsku saradnju i [krše] … principe olimpijskog pokreta“, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u saopštenju.

Ona je tu odluku takođe opisala kao „politički motivisanu“ i podstaknutu od strane Vašingtona. „Dvostruki standardi [i] namerna segregacija po nacionalnoj liniji koju demonstrira rukovodstvo MOK-a su očigledno kršenje prava ruskih sportista i na kraju kršenje osnovnih ljudskih prava“, rekla je Zaharova, dodajući da će Moskva iskoristiti „sve međunarodne pravne instrumenti za odbranu prava [ruskih] sportista“.

U septembru je olimpijski šef odbacio ideju da sport nema nikakve veze sa politikom, nazivajući ovu liniju razmišljanja „laž iz prošlosti od strane nekih sportskih zvaničnika“. Rekao je da je njegov posao bio da se uključi u „dijalog sa politikom“ kako bi navodno osigurao poštovanje autonomije i neutralnosti sporta.