Novinarska asocijacija osuđuje neprimereno ponašanje novinara na Afričkom kupu nacija

Novinarska asocijacija osuđuje neprimereno ponašanje novinara na Afričkom kupu nacija

Međunarodna sportska novinarska asocijacija (AIPS) osudila je nedolično ponašanje novinara na nedavno održanom Afričkom kupu nacija, ističući nekoliko incidenata koji su narušili profesionalizam i dostojanstvo novinarstva.

U saopštenju objavljenom u sredu, AIPS je izrazio žaljenje zbog ponašanja novinara koji su, umesto da se pridržavaju profesionalnih standarda, ispoljavali neprikladno ponašanje na tribinama, uključujući tuču i slavlje koje je prevazilazilo granice primerenog.

Mnogi akreditovani novinari su tokom turnira nosili dresove svojih nacionalnih timova i javno iskazivali podršku svojim ekipama, često se neumereno radujući golovima ili pobedama. Pored toga, primećene su česte prepirke i haotične scene ispred i iza scene, zbog nesporazuma u vezi sa organizacijom i rasporedom događaja.

Incidenti sukoba među novinarskim ekipama, poput svađa između predstavnika različitih zemalja, dodatno su obeležili atmosferu na turniru, navodi AIPS.

Udruženje je naglasilo važnost profesionalizma i dostojanstva u novinarstvu, pozivajući nacionalne asocijacije da više rade na obuci i izgradnji kapaciteta novinara u oblasti sportskog izveštavanja.

Ovakvo ponašanje, kako ističe AIPS, nije u skladu sa ugledom i integritetom novinarske profesije, te je neophodno preduzeti korake kako bi se osiguralo da se ovakvi incidenti ne ponove u budućnosti.