Sautgejt ostavlja otvorenom mogućnost daljeg vođenja Engleske nakon poraza u finalu Eura 2024

Sautgejt ostavlja otvorenom mogućnost daljeg vođenja Engleske nakon poraza u finalu Eura 2024

Selektor Engleske, Geret Sautgejt, ostavlja otvorenom mogućnost svog daljeg angažmana nakon poraza od Španije u finalu Eura 2024. Sautgejtov ugovor ističe u decembru, a pitanje produženja ostaje nejasno uoči budućih turnira poput Svetskog prvenstva 2026. godine. Nakon finala, Sautgejt je izjavio da nije vreme za takvu odluku, već da će razgovarati sa relevantnim osobama.

Sautgejt je tokom osam godina na čelu engleske reprezentacije postao prvi menadžer koji je odveo muški tim do dva finala, uključujući i prvo finale van Engleske. Ipak, jedini trofej ostaje onaj sa Svetskog prvenstva 1966. godine. Nakon poraza od Španije, Sautgejt je pristupio protivničkim trenerima pre nego što je pružio podršku svojim igračima.

Uprkos uspesima, Sautgejt je bio meta kritika navijača i medija zbog taktike koja se smatrala previše defanzivnom. Nakon simpatičnog remija sa Slovenijom u grupnoj fazi Eura 2024, neki navijači su izrazili nezadovoljstvo bacanjem plastičnih čaša u pravcu Sautgejta.

Sautgejt je istakao da su povrede pre turnira i produžeci u prethodnim utakmicama uticali na umor igrača, dodajući da je nedostatak odmora uoči finala takođe bio faktor poraza. Upitan o budućnosti, Sautgejt je odbio detaljnije komentare, ističući da će razgovarati sa relevantnim stranama pre donošenja odluke.

Engleska sada ima manje od dva meseca do sledeće utakmice protiv Irske u Ligi nacija, a Sautgejt ostaje u fokusu zbog mogućeg nastavka saradnje sa nacionalnim timom.