Grinvud napušta Mančester junajted i prelazi u Marsej

Grinvud napušta Mančester junajted i prelazi u Marsej

Mejson Grinvud je u četvrtak napustio Mančester junajted i pridružio se Marseju, što je dovelo do kraja njegovog problematičnog perioda u timu Premijer lige, gde se nekada smatrao jednim od najperspektivnijih klupskih igrača.

Marsej je platio prijavljenih 31,6 miliona evra (34,5 miliona dolara) za 22-godišnjeg napadača, ali detalji njegovog ugovora nisu otkriveni.

Ovaj potez bi mogao omogućiti Grinvudu da na kraju ispuni svoj potencijal kao jednog od najboljih talenata u evropskom fudbalu. Kada je na scenu izbio kao 17-godišnjak, poređen je sa velikim igračima Mančestera, poput Vejna Runija.

Njegova obećavajuća karijera iznenada je zaustavljena kada je uhapšen 2022. godine i kasnije optužen za pokušaj silovanja, kontrolisanje i prisilno ponašanje i napad. Slučaj je odbačen prošle godine.

Junajted je suspendovao Grinvuda nakon optužbi, a zatim ga je pozajmio Hetafeu, usled protesta navijača Mančestera zbog njegovog mogućeg povratka u klub. Takođe je bilo otpora njegovom prelasku u Marsej, a gradonačelnik Benoa Pajan izrazio je zabrinutost zbog toga.

„Ne želim da moj klub bude prekriven sramotom“, rekao je Pajan za radio stanicu RMC. „Nije prihvatljivo.“

Grinvud, koji je takođe predstavljao Englesku, pridružio se Junajtedu sa sedam godina i bio je veoma cenjen jer je diplomirao na njegovoj čuvenoj akademiji, koja je dala zvezde kao što su Rajan Gigs i Dejvid Bekam. Debitovao je u prvom timu u utakmici Lige šampiona protiv Pari Sen Žermena 2019. i postao je redovan igrač sledeće sezone, postigavši 18 golova.

Podjednako spretan za šutiranje bilo kojom nogom, smatran je generacijskim talentom i dobio je unosan četvorogodišnji ugovor 2021. godine. „On je poseban talenat, posebno dete o kome ćemo se brinuti i pokušati da se razvijemo u vrhunskog, vrhunskog igrača“, rekao je bivši menadžer Junajteda Ole Gunar Solskjer 2020. godine.

Njegova poslednja utakmica za Junajted bila je protiv Vest Hema u januaru 2022. godine, pre nego što je uhapšen nakon što je jedna žena na društvenim mrežama objavila vizuelne i audio dokaze o incidentu. Klub ga je suspendovao i nije mu bilo dozvoljeno da trenira sa timom. Godinu dana kasnije, Krunsko tužilaštvo je saopštilo da se više neće suočiti sa optužbama i slučaj je obustavljen.

Junajted je tada sproveo sopstveni interni proces, a nakon dugog čekanja, potvrđeno je da će Grinvudu biti dozvoljeno da napusti klub. Nakon toga je pozajmljen Hetafeu u španskoj ligi, gde je postigao 10 golova u 36 utakmica.