Medvedev ponovo postaje broj jedan na svetu

Medvedev ponovo postaje broj jedan na svetu

Ruski teniski as vratiće prvo mesto 13. juna

Ruska teniska zvezda Daniil Medvedev po drugi put će zauzeti prvo mesto na ATP svetskoj turneji za muškarce 2022. godine, nakon što su mu rezultati bili uspešni na tekućem Otvorenom prvenstvu Francuske.

Ovaj 26-godišnjak je konačno stigao do vrha igre na početku godine kada je poražen od Rafaela Nadala u finalu Australijan opena.

Ipak, njegova vladavina je trajala samo tri nedelje nakon što je Medevev poražen od Gaela Monfisa u trećem kolu Indijan Velsa sredinom marta, a Novak Đoković je povratio ono što je nekada bilo njegovo posle skandala sa vizama i vakcine.

Medvedev se zatim uputio na marginu kako bi se podvrgao operaciji za lečenje male kile, ali je nedavno izašao na terene za sezonu na šljaci gde je centralni deo Otvorenog prvenstva Francuske.

Stigavši do četvrtfinala Rolan Garosa 2021. godine, Medvedev je izrazio želju da se vrati na vrh liste i to je postigao uprkos tome što ga je Marin Čilić u ponedeljak u četvrtom kolu porazio u tri seta.

Nadal je pobedio Đokovića u četvrtfinalu, a zatim pobedio trećeg igrača sveta Aleksandra Zvereva, koji se povukao zbog povrede u polufinalu u petak, garantovao je pozitivan razvoj Medvedeva, koji će 13. juna biti svetski broj jedan.

Pošto je Zverev preskočio Đokovića, a ipak propustio šansu da i sam postane broj jedan ne trijumfom na Rolan Garosu, ovo će biti prvi put od 16. novembra 2003. da niko od „velike trojke“ (Rodžera Federera, Nadala i Novaka Đokovića) nisu zauzeli prva dva mesta.

Reagujući na tu vest, legendarni trener Viktor Jančuk rekao je da je „neverovatno“ za Medvedeva za koga su se okolnosti „potekle dobro“.

„Da nije bilo pauze kada nije igrao zbog povrede, sve bi bilo u redu i mogao je ranije da postane prvi [rangirani igrač]“, rekao je Jančuk Čempionatu, pre nego što je predvideo da će za to ipak trebati oko dva. meseci da se Medvedev vrati na svoj vrhunac.

„Moramo zahvaliti sudbini što je sve tako ispalo“, insistira Jančuk.

U istom izdanju, 18-struka šampionka SSSR-a Ana Dmitrijeva istakla je kako je Medvedevu sve leglo na svoje mesto nakon što je u početku „nije imao sreće“.

„Saša Zverev mu je bio glavna konkurencija, ali je ispao“, rekla je Dmitrijeva, pre nego što je istakla da iako će Đoković igrati na Vimbldonu gde Medvedev ne može zbog zabrane igranja ruskih igrača, ATP oduzima bodove u znak protesta na i sankcije će ići na ruku Moskovcu.

Da bi zadržao svoje novo vraćeno mesto, Medvedev će težiti da se dobro predstavi na manjim ATP turnirima na travi tokom leta pre nego što odbrani svoju titulu na US Openu na Flushing Meadovs-u na jesen.