Mbape pobedio Mesija i Ronalda na Forbsovoj listi

Mbape pobedio Mesija i Ronalda na Forbsovoj listi

Čudo francuskog fudbala Kilijan Mbape našao se na vrhu Forbsove liste fudbalera sa najvećom zaradom, nadmašivši staru gardu Lionela Mesija i Kristijana Ronalda.

Američki poslovni portal procenjuje da će pobednik Svetskog prvenstva, sa 23 godine, ove sezone zaraditi 128 miliona dolara nakon što je potpisao unosnu obnovu ugovora sa Pari Sen Žermenom.

Mbape je planirao da se pridruži Real Madridu uz besplatan transfer ovog leta, ali je potom pristao da produži ugovor na tri godine na Parku prinčeva.

Prijavljeno je da je Mbapeu, za koji se kaže da zarađuje milion funti (1,1 milion dolara) nedeljno u Ligi 1, samo potpisivanje vredelo 100 miliona funti (111 miliona dolara).

Ali Forbs kaže da će Mbappe prikupiti oko 110 miliona dolara od svoje plate i deo bonusa za potpisivanje, prema stručnjacima iz industrije, sa dodatnih 18 miliona dolara generisanih od podrške Nike, Dior, Hublot, Oaklei i Panini.

Mbape na vrhu liste znači da ni Ronaldo ni Mesi nisu završili na prvom mestu prvi put u devet godina.

Mbappeov saigrač iz Pari Sen Žermena Mesi je drugi i očekuje se da će ove godine odneti 110 miliona dolara, ravnomerno podeljenih sa 55 miliona dolara zarađenim na terenu i 55 miliona van terena.

Legenda Mančester junajteda Ronaldo zauzeo je treće mesto sa 100 miliona dolara, ali bi trebalo da bude igrač koji najviše zarađuje van terena sa 60 miliona dolara.

Generacijski rivali Mesi i Ronaldo potpisali su ugovore sa kompanijama za kriptovalute od poslednjeg izdanja liste. Mesi je dobijao 20 miliona dolara godišnje od Socios.com, dok se Ronaldo udružio sa Binanceom za neotkrivenu naknadu.

Forbsovih pet najboljih fudbalera sa najvećom zaradom zaokružili su još jedan Mbapeov saigrač iz PSŽ-a, Nejmar, na trećem i Liverpulov Mohamed Salah na četvrtom.

Brazilski reprezentativac Nejmar će zaraditi oko 87 miliona dolara u sezoni 2022-23, dok će Salah biti plaćen oko 53 miliona dolara.

Kako se napadač Mančester sitija Erling Haland prvi put pojavio na listi pod brojem šest, deset najplaćenijih igrača trebalo bi da prikupi zaradu pre oporezivanja od 652 miliona dolara ove godine, što je rekord i povećanje od 11% u odnosu na prošlogodišnjih 585 miliona dolara.

Mbape, Ronaldo i Mesi činili su preko 50% ukupnog iznosa, a plate i bonusi su činili najveći deo konačnog iznosa koji je povećan za 7% na 444 miliona dolara.