Masini advokati daju F1 i FIA još mesec dana da odgovore

Masini advokati daju F1 i FIA još mesec dana da odgovore

Advokati bivšeg vozača Ferarija, Brazilca Felipea Mase, produžili su rok Formuli 1 i Međunarodnoj automobilskoj federaciji (FIA) za odgovor na pretnje sudskim postupcima u vezi sa svetskim šampionatom iz 2008. godine. Mase tvrdi da mu je „zavera“ uskratila titulu tog šampionata. Početni rok za odgovor na pismo pre tužbe bio je sredina oktobra, ali je dogovoreno produženje do 15. novembra.

Advokat Bernardo Viana izjavio je u četvrtak da su FIA i Uprava Formule 1 (FOM) zatražili dodatno vreme kako bi završili internu istragu. Viana je izjavio: „Pristali smo na ovaj završni period, jer ako nova administracija zaista sagleda stvar u dobroj nameri, sigurno će doći do istog zaključka mi i mnogi ljudi širom sveta.“ Krajnji rok za odgovor na tužbu sada je nakon Velike nagrade Brazila na stazi Interlagos u Sao Paulu, zakazane za 5. novembar.

Podsećamo da je Britanac Lewis Hamilton osvojio titulu u 2008. godini, za jedan bod, u godini koja je postala poznata po kontroverzama. Vozač Renaulta, Nelson Piquet mlađi, otkrio je 2009. godine da mu je rečeno da se namerno sruši na Velikoj nagradi Singapura. Tadašnji vozač Ferrarija, Felipe Massa, vodio je na toj trci kada se njegov kolega iz Brazila, Piquet, zabio u zid, što je izazvalo period bezbednosnog automobila. Massa tvrdi da trka treba da bude otkazana jer su čelnici sporta znali pre kraja sezone šta se dogodilo, ali su to navodno zataškali.

Važno je napomenuti da su ključne ličnosti iz tog vremena, bivši direktor trka FIA Charlie Whiting i tadašnji predsednik FIA Max Mosley, preminuli, dok bivši šef Formule 1, Bernie Ecclestone, ima 92 godine. Sadašnji predsednik FIA-e, Mohamed Ben Sulayem, prepušta stvar sa pravnim timom FIA-e, istakavši da organizacija mora da se zaštiti, jer postoje pravila i sportski propisi koji se moraju poštovati.

Situacija oko ovog kontroverznog šampionata iz 2008. godine ostaje napeta dok se očekuje odgovor Formule 1 i FIA na pretnje sudskim postupcima Felipea Mase.