Lionel Mesi želi da povede Argentinu do rekordne 16. titule na Kupu Amerike u duelu sa Kolumbijom

Lionel Mesi želi da povede Argentinu do rekordne 16. titule na Kupu Amerike u duelu sa Kolumbijom

Lionel Mesi je jedna pobeda od vodeće Argentine do rekordne 16. titule na Kupu Amerike. Kolumbija će učiniti sve što je u njenoj moći da osigura da se to ne dogodi u meču u kojem se u finalu sukobljavaju veliki protivnici snage.

To će se desiti u nedelju uveče na stadionu Hard Rock, koji je bio domaćin dve utakmice grupne faze i gde će se odigrati sedam utakmica tokom Svetskog prvenstva 2026.

Uoči meča, obe strane su izrazile zabrinutost za bezbednost nakon što su Urugvajčanin Darvin Nunjez i nekolicina njegovih saigrača izašli na tribine usred fizičke tuče navijača na stadionu Bank of America u Šarlotu, Severna Karolina, nakon pobede Urugvaja nad Kolumbijom u polufinalu.

Kapiten Urugvaja Hose Himenez rekao je da su igrači otišli ​​u publiku da zaštite svoje porodice, a trener Marselo Bielsa je strastveno kritikovao organizatore turnira što ne čine dovoljno da zaštite porodice igrača koji sede na tribinama iza klupe Urugvaja.

„Zabrinut sam šta bi moglo da se desi sutra“, rekao je selektor Argentine Lionel Skaloni preko prevodioca. Golman Emilijano Martinez dodao je da bi „bilo sjajno ako bismo mogli da pojačamo bezbednost“.

CONMEBOL je u saopštenju za javnost rekao da „neće biti tolerisana svaka akcija koja kalja globalnu fudbalsku proslavu“.

Argentina, pobednik Kopa Amerike 2021. i Svetskog prvenstva 2022. godine, može da se pridruži Španiji od 2008-12 kao jedina zemlja koja je osvojila tri uzastopna velika prvenstva. Albiceleste je prošao u nedeljno finale bez dominantne igre 37-godišnjeg Mesija, koji se borio sa povredom noge.

Osmostruki osvajač Zlatne lopte prolazio je kroz defanzivce i stvarao prilike za gol za svoje saigrače, ali nije postigao gol sve dok nije odbio udarac Enca Fernandeza pored kanadskog golmana Maksima Krepoa i pomogao da Argentina pobedi u polufinalu od 2:0.

Uoči finala, Mesi je rekao da se povremeno borio sa neprijatnošću tokom turnira, ali je uverio da ga to neće usporiti u nedelju.

„U finalu ću se osećati bolje“, rekao je on u intervjuu za DSports.

Kolumbija će igrati u svom prvom šampionatu Kopa Amerike u 23 godine nakon što je svoj niz neporaženosti produžila na 28 timskih utakmica, jednu više nego u periodu 1992-94 i najduži trenutni niz u međunarodnom fudbalu za muškarce.

Džejms Rodrigez je bio njegov najbolji igrač i verovatno najbolji na turniru. On vodi turnir sa šest asistencija, što je najviše u jednom Kopa Amerike od kada su podaci počeli da se prate 2011. i nadmašio je Mesijevih pet 2021. godine.

Džejms je imao sjajan Kup Amerike“, rekao je selektor Kolumbije Nestor Lorenco preko prevodioca. „Imamo sreće što ga imamo na veoma dobrom nivou. Tim ga je podržao. … Mogu samo da se nadam da će sutra njegov nastup biti sjajan.”

Lorenco je pohvalio kolektivni rad svog tima da je došao do ove tačke, što je uključivalo i emotivnu pobedu nad 15-strukim šampionom Urugvaja, i zahvalio se kolumbijskim navijačima na podršci – kolumbijski mečevi, zajedno sa argentinskim, bili su među najposećenijim.

Ali Lorenco je takođe naglasio da bi to trebalo da bude norma za ponovo oživljeni tim koji je osvojio svoju jedinu titulu Kopa Amerike kod kuće 2001. godine.

„Voleli bismo da ne bi bilo takvo iznenađenje da dođemo do finala, tako neočekivano“, rekao je on. „Želeli bismo da uvek budemo na vrhu. Nije lako. … Nadajmo se da će ovo potrajati. Nadajmo se da možemo da nastavimo dalje.“

Strane su se susrele u polufinalu 2021. godine, u kome je Argentina pobedila rezultatom 3-2 iz penala posle nerešenog rezultata 1-1. Kolumbija je poslednji put pobedila Argentinu u grupnoj fazi Kopa Amerike 2019.

„Igraćemo našu igru“, rekao je Scaloni. „Uvek imate plan, ali finale je uvek stresna utakmica i pobediće onaj ko je pod najmanje stresa.“