Lekler označava trku Monaka kao ‘katastrofu’

Lekler označava trku Monaka kao ‘katastrofu’

Šarl Lekler je stigao do kvadratne zastave u Monaku po prvi put u svojoj karijeri u Formuli 1. Ali to je bila slaba uteha, nakon što je domaći heroj pao na P4 – pri čemu je Monačanin okrivio konfuznu strategiju Ferarija za pad, pošto je pozvao tim da „postane bolji“, prenosi F1.com.

Pošto je početak trke odložen nakon jednosatnog perioda sa crvenom zastavom izazvanog obilnim padavinama, Lekler se odvojio od timskog kolege Karlosa Sainza u ranoj fazi Gran prija, pre nego što je prešao sa mokrih na srednje gume u 18. krugu.

Ali nakon što je Sainz otišao u pit zbog suvih tvrdih guma tri kruga kasnije, Lekler je prvobitno takođe bio pozvan – samo da bi mu potom rečeno da ostane na stazi. Taj poziv je došao prekasno i Leklerovo ukupno vreme u boksu je iznosilo četiri sekunde duže od njegovog timskog kolege, pošto je Ferari morao da servirisa oba vozača. Lekler je zbog toga je pao na 4. mesto i tu ostao do kraj trke i konačnog poretka u kome je Serđo Perez pobedio, praćen Sainzom i drugim Red Bulla rivala za titulu Maksa Ferštapena.

„Nemam reči – sezona je duga, ali ne možemo ovo ovako da radimo“, rekao je Lekler preko timskog radija nakon trke, sa čim se brzo složio direktor tima Matija Binoto. Ali za Leklera, nije bilo dovoljno krugova za hlađenje posle trke da obuzda njegov gnev dok je davao izjave za medijime posle trke.
Velika nagrada Monaka 2022.: „Nemam reči, nemam reči“ – Izbezumljeni Lekler je komentarirsao nakon što mu je izmakla pobeda u domaćoj trci

„Danas je bila katastrofa“, ljutio se Lekler, koji je u ranoj fazi trke napravio prednost od 5 sekundi ispred Sainza. „Pobeda je očigledno bila u našim rukama: imali smo brzinu, performanse su bile sjajne, imali smo sve. Jednostavno ne razumem poziv koji sam dobio i sada su mi potrebna objašnjenja“. Podsetimo, Fererijevi inženjeri zaduženi za trku u Leklerovom delu tima su najpre pozvala Leklera da uđe u pit-stop u tekućem krugu, da bi mu trenutak nakon što je to uradio i kročio u pit-stop zonu javili da treba da ne ulazi, već da ostane na stazi, što on više nije mogao da uradi. Ovo je dovelo do gubitka dragocenih sekundi, zato što je u tom trenutku timski kolega Sainz takođe bio u pit-stop, ušavši nekoliko trenutaka pre Leklera, na zamenu pneumatika.

„Nisam mogao mnogo da uradim, zvali su me neposredno pre poslednjeg ugla, tako da nisam mogao da reagujem niti da tražim bilo kakvu informaciju, ali to je očigledno bio pogrešan izbor… Moramo da budemo bolji.“

Uprkos tome što je Lekler imao dosta vremena blizu svojih mehaničara tokom perioda dok je na snazi bila crvena zastava prouzrokovana teškim udesom Mika Šumahera, koji je završio u barijerama sektora Piscine, Monačanin je otkrio da je „iskoristio sve to vreme samo da bih se smirio – jer kao što ste možda videli sam, bio sam prilično ljut.”

Lekler je stigao na cilj iza Ferštapena koji je ovim povećao prednost u šampionatu za tri boda na ukupno devet. To što je uspešno odvezao trku kod kuće, računajući sve trkačke serije u kojima je vozio u svojoj karijeri, nije pomoglo da popravi njegovo loše raspoloženje.