Lebron Džejms namerava da potpiše novi ugovor sa Lejkersima

Lebron Džejms namerava da potpiše novi ugovor sa Lejkersima

Lebron Džejms se ne odlučuje za ugovor vredan 51,4 miliona dolara za sledeću sezonu i umesto toga će tražiti novi ugovor sa Los Anđeles Lejkersima, rekao je u subotu osoba koja zna za tu odluku.

Uslovi novog ugovora mogli bi se brzo finalizirati, rekla je osoba koja je razgovarala sa Asošiejted presom pod uslovom da ostane anonimna jer ni Džejms ni Lejkersi nisu javno objavili odluku. ESPN, Atletik i Los Anđeles tajms su objavili odluku ranije u subotu.

Ovaj potez je među onima koji dolaze neposredno uoči perioda slobodnih agencija u NBA, koji se zvanično otvara u 18 časova. Istočno u nedelju, iako su ugovori od najmanje 1,2 milijarde dolara već dogovoreni zbog novih pravila koja su dozvoljavala timovima da razgovaraju sa svojim igračima o novim ugovorima – u mnogim situacijama – počevši od dana posle NBA finala.

Među onima koji su već pristali na ugovore koji se ne mogu zaključiti do otvaranja nove godine lige 6. jula: saigrači iz Toronta Skoti Barns i Imanuel Kvikli, Bam Adebajo iz Majamija, Paskal Siakam iz Indijane i OG Anunobi iz Njujorka.

Očekivalo se da će Lebron Džejms tehnički biti slobodan igrač. Takođe se očekivalo da će ostati u Lejkersima.

Lejkersi su izabrali Bronija Džejmsa – najstarijeg sina Lebrona Džejmsa – u četvrtak u drugoj rundi drafta, čime su bili u poziciji da imaju prvi dvojac otac-sin na terenu u istoriji NBA lige. A sa novim ugovorom, čak je moguće da bi Lebron Džejms mogao da potpiše za manji broj nego što je mogao da naredi da bi Lejkersima pružio dodatnu finansijsku fleksibilnost za druge poteze.

Lebron Džejms je četvorostruki šampion i ima oko 20 miliona dolara od toga da postane prvi igrač u istoriji lige koji je ostvario zaradu od 500 miliona dolara na terenu. Dodajte njegove brojne poduhvate i investicije van terena, i pretpostavlja se da je njegova neto vrednost već neko vreme veća od milijardu dolara.

U decembru će napuniti 40 godina i ove sezone će izjednačiti Vinsa Kartera u pogledu većine odigranih sezona u istoriji NBA; kampanja 2024-25 će biti Džejmsova 22. u ligi. Prošle sezone je prosečno beležio 25,7 poena, 7,3 skoka i 8,3 asistencije — kao najstariji aktivni igrač lige.