Lebron Džejms je prvi aktivni NBA igrač koji je postao milijarder

Lebron Džejms je prvi aktivni NBA igrač koji je postao milijarder

Lebron Džejms, košarkaška legenda sa četiri titule NBA šampionata, tri olimpijske medalje i 18 NBA Ol star nastupa, prvi je aktivni NBA igrač koji je stekao status milijardera.

Forbs je u četvrtak izvestio da je nakon neverovatno unosne godine – zaradio nešto više od 121 miliona dolara – Džejms zvanično postao milijarder. Ovaj napredak čini nadimak 37-godišnjeg igrača, Kralj Džejms, još prikladnijim.

Majkl Džordan, koji se često naziva najvećim igračem koji je ikada izašao na teren, najbogatiji je sportista svih vremena, prema ranijem članku Forbsa. Ali čak ni on nije slomio milijardu sve dok se nije povukao iz NBA lige. Jordan trenutno ima novu vrednost od 1,7 milijardi dolara – što je manje u odnosu na 2,1 milijardu dolara u 2020. – što se pripisuje podršci sa Nikeom, Gatorade i Hainesom, kao i njegovom ulaganju u košarkaški tim Šarlot Hornetsa.

Džejmsova košarkaška karijera donela je više od 385 miliona dolara, prema Forbsu, ali lavovski deo njegovog bogatstva potiče od njegovih poslovnih poduhvata i podrške, uključujući Nike, Valmart, Beats bi Dre i lanac Blaze Pizza.

Kada je Džejmsa prvi put draftovao od strane Klivlend Kavalirsa 2003. godine, on je potpisao četvorogodišnji ugovor od 18,8 miliona dolara, prema Spotraku, onlajn pratiocu sportskih finansija. Ta plata se više nego utrostručila kada je 2007. podneo ostavku u Kavalirsima na još četiri godine.

Los Anđeles Lejkersi su potpisali Džejmsa za neverovatnih 153 miliona dolara 2018. godine, a nedavno su ga ponovo potpisali na još dve godine za 85,7 miliona dolara, što je osnovna plata od nešto manje od 44,5 miliona dolara.

Ali kralj Džejms ne zadržava svoj novac za sebe. Džejms je 2004. godine osnovao Porodičnu fondaciju Lebron Džejms kako bi poboljšao živote dece u svom rodnom gradu Akronu u Ohaju.

Fondacija se udružila sa državnim školama u Akronu 2018. godine kako bi otvorila školu I PROMISE, koja je usmerena na pomaganje rizičnih učenika i njihovih porodica u Akronu.