Kuleba poziva organizatore Vimbldona da zabrane ruske i beloruske igrače

Kuleba poziva organizatore Vimbldona da zabrane ruske i beloruske igrače

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba kritikovao je odluku organizatora Vimbldona 2023. da dozvole Rusima i Belorusima da se takmiče na teniskom turniru, prenosi Ukrinform..

U kolumni za britanski Dejli ekspres, ukrajinski ministar je pozvao britanske vlasti da odbiju vize ruskim i beloruskim teniserima.

„Za tenis se kaže da je džentlmenska igra. Ne igra za ubice, silovatelje ili pljačkaše. Prošle godine Vimbldon je doneo tešku, ali plemenitu odluku da zabrani takmičare iz Rusije i Belorusije. Imati sportiste odatle bila bi užasna stvar u sredini. godine ubijanja, silovanja i pljačke“, napisao je Kuleba.

„Šta se od tada promenilo? Ne mnogo, osim činjenice da je stradalo još hiljade Ukrajinaca, Rusija je pokušala da eliminiše ukrajinsku naciju u celini zamrzavajući je do smrti, a Putin je još dublje zabio u pete. Nema povratka za njega. Putin treba da održi moral svog naroda; ako to ne može da uradi na bojnom polju, onda sportski uspeh postaje izuzetno značajan“, dodao je on.

Kuleba je rekao da Rusija u poslednjih godinu dana nije preduzela nijednu akciju, rekla nijednu reč ili pokazala bilo kakvo kajanje ili promenu.

„Pošto je realnost na terenu još uvek rat, nema ili nema smisla da Vimbldon promeni plemeniti izbor u oportunistički. Predstavnici nacija koje čine zločine nad svojim mirnim susedima ne bi trebalo da imaju šta da dobiju na Vimbldonu“, napisao je on. .

Ove godine teniski turnir na Vimbldonu biće održan od 3. do 16. jula.