Kristijano Ronaldo želi da pomogne Al-Nasru da okonča Al-Hilalovu dominaciju u saudijskoj fudbalskoj ligi

Kristijano Ronaldo želi da pomogne Al-Nasru da okonča Al-Hilalovu dominaciju u saudijskoj fudbalskoj ligi

Kristijano Ronaldo se sprema za još jednu sezonu Saudijske Pro lige sa glavnim ciljem da pomogne Al-Nasru da prekine dominaciju rivala iz Rijada Al-Hilala.

Ronaldo je potpisao za Al-Nasr u decembru 2022. i još nije osvojio domaći trofej sa tim klubom. U postu na društvenim mrežama ove nedelje, napisao je: Nova sezona, isti cilj.

Al-Hilal je prošle sezone osvojio titulu sa 31 pobedom i tri remija, čime je završio 14 bodova više od drugoplasiranog Al-Nasra.

Hilal je prošlog vikenda pobedio Ronaldov tim sa 4-1 u finalu saudijskog Superkupa. Liga sa 18 ekipa počinje sezonu u četvrtak.

„Osećam veliku zabrinutost jer će ova sezona biti veoma teška“, rekao je za Asošijeted pres defanzivac Al-Hilala Kalidu Kulibali, koji je prošle godine potpisao iz Čelsija. „Prošle godine je bilo teško prvenstvo, ali uspeli smo da budemo na vrhu. Ove godine, svi timovi će se boriti da pobede Al Hilal.”

Prošlog leta, niz zvezda velikih imena stigao je iz najboljih evropskih liga da se pridruži Ronaldu u Saudijskoj Arabiji. Prema Deloitteovoj sportskoj poslovnoj grupi, potrošeno je ukupno 957 miliona dolara. Ovo leto je bilo relativno mirno, iako prelazni rok ostaje otvoren do 2. septembra.

Za Al-Hilala, povratak Nejmara biće kao novi potpis. Brazilska superzvezda odigrao je samo pet nastupa za klub iz Rijada pre nego što je zadobio tešku povredu levog kolena dok je igrao u kvalifikacionoj utakmici za Svetsko prvenstvo u oktobru.

Naši igrači veoma očekuju Nejmarov povratak“, rekao je Kulibali. „Znamo da se još malo čeka zbog njegove povrede, ali ljudi će videti sjajnog Nejmara. Još uvek ima ovu motivaciju kada ga vidimo na treningu.”

Nejmar se vratio treninzima prošlog meseca i, prema pisanju lokalnih medija, mogao bi ponovo da počne da igra u septembru.

U odsustvu Nejmara, srpski napadač Aleksandar Mitrović postigao je 28 ligaških golova prošle sezone, drugi od Ronaldovih rekordnih 35. Al-Hilal takođe ima portugalskog reprezentativca Rubena Nevesa i Maroka Jasin Bunu na golu.

Najveće novo pojačanje Al-Nasra do sada je bio brazilski golman Bento, koji je zamenio kolumbijskog reprezentativca Davida Ospinu. Osim Ronalda, Žuti imaju i senegalsku zvezdu Sadija Manea, hrvatskog vezistu Marsela Brozovića i defanzivca Ajmerika Laportea, koji su u julu pomogli Španiji da se plasira na Evropsko prvenstvo.

Očekuje se da će drugi izazovi doći od klubova iz Džede Al-Ahlija, predvođenog Rijadom Mahrezom, i Al-Itihada Karima Benzeme, koji je postigao najveći potpis ovog leta do sada, plativši više od 60 miliona dolara Aston Vili za francuskog krilnog igrača Musu Dijabija.

Sva četiri kluba, koje je 2023. preuzeo Saudijski fond za javna ulaganja, daleko su najbolje podržani timovi u zemlji.

Zvaničnici lige će se verovatno nadati da će konkurentnija trka za titulu pomoći da se poboljša prosečna posećenost, koja je prošle sezone bila nešto više od 8.000 po utakmici.

Al-Hilal ima međunarodne kao i domaće ambicije. Klub će predstavljati Aziju na proširenom FIFA Svetskom klupskom prvenstvu koje počinje 15. juna u Sjedinjenim Državama.

Al-Hilal je stigao do finala turnira 2022. pre nego što je izgubio od Real Madrida.

„Ono što će se očekivati u tom takmičenju je da će to biti Nejmarov tim“, rekao je 33-godišnji Kulibali. „Tako da ćemo učiniti sve na treningu da on bude tamo i u svojim najboljim uslovima da nam pomogne da osvajamo trofeje.“