Kristijano Ronaldo postao prvi igrač sa nastupom na šest Evropskih prvenstava

Kristijano Ronaldo postao prvi igrač sa nastupom na šest Evropskih prvenstava

Kristijano Ronaldo postao je prvi igrač koji je nastupio na šest turnira Evropskog prvenstva kada je kapiten Portugala pobedio Češku sa 2-1 u prvoj utakmici u utorak.

Tridesetdevetogodišnji Ronaldo, koji je na turniru debitovao na Euru 2004. gde je Portugal stigao do finala, već drži rekorde za najviše golova (14) na turniru, dok je produžio rekord nastupa na 26 utakmica. Pomogao je Portugalu da osvoji titulu na Euru 2016.

Ronaldo se zagrevao za ovo izdanje sa dva gola pošto je Portugal pobedio Irsku sa 3-0 u poslednjim pripremnim utakmicama. „Danas počinje još jedno poglavlje u našoj istoriji“, napisao je Ronaldo na Ks pre meča. „Rado se sećam svog prvog dana u reprezentaciji, puta punog izazova i pobeda. Sada imam čast da budem uz tim šampiona, pun talenta i odlučnosti. Uz svačiju snagu i podršku, pretvaramo snove u stvarnost. Hajde da se zajedno izborimo za još jedan trijumf. Junajted, mi smo nezaustavljivi.”

Uprkos dominaciji Portugala sa skoro tri četvrtine poseda lopte, Ronaldo je bio zaustavljen od strane češkog golmana Jindriha Staneka, koji je izveo niz odbrana kako bi osujetio Portugalce. Ronaldo je bio pretnja tokom cele utakmice i zaradio je pohvale od češkog trenera Ivana Hašeka. „Zaista je neverovatno da je u svojim godinama ovako opasan i plodonosan u svakoj utakmici. Zaista je pokazao svoje kvalitete”, rekao je Hašek. „Skidam mu kapu, on je jedan od najboljih svih vremena.“

Ronaldo je bio najbolji strelac na Euru 2020. sa pet golova — isto kao i češki napadač Patrik Šik, koji je takođe igrao u utorak. Ronaldo je ranije postigao gol protiv Češke na turniru 2008. i 2012. godine.

Sve u svemu, petostruki osvajač Zlatne lopte ima 130 golova u 208 utakmica za Portugal od kada je debitovao kao 18-godišnjak pod vođstvom brazilskog trenera Luiza Felipea Skolarija u avgustu 2003.

Ronaldo je upravo završio klupsku sezonu i postavio rekordnih 35 golova u Saudijskoj Pro ligi za drugoplasiranog Al-Nasra. Imao je sezonu punu akcije, sa četiri het-trika i jednim crvenim kartonom. Takođe je suspendovan zbog opscenog gesta u februaru prema navijačima Al Šababa koji su uzvikivali ime dugogodišnjeg rivala Lionela Mesija.

Ronaldo se pridružio Al-Nasru u januaru 2023. nakon oštrog izlaska iz Mančester junajteda dok je bio na Svetskom prvenstvu 2022. u Kataru. Bio je to njegov drugi boravak u engleskom klubu nakon uspešnih perioda u Juventusu i Real Madridu, gde je četiri puta osvojio Ligu šampiona. Takođe je osvojio Ligu šampiona 2008. u svom prvom boravku u Junajtedu.