Kolumbija i Argentina zabrinuti za bezbednost u finalu Kopa Amerike posle polufinalne tuče

Kolumbija i Argentina zabrinuti za bezbednost u finalu Kopa Amerike posle polufinalne tuče

Argentina i Kolumbija izrazile su zabrinutost zbog bezbednosti uoči finala Kopa Amerike u nedelju uveče, samo nekoliko dana nakon što su urugvajski fudbaler Darwin Nunez i nekolicina njegovih saigrača otišli na tribine usred tuče nakon njihovog poraza u polufinalu od Kolumbije.

„Zabrinut sam zbog onoga što bi moglo da se desi sutra,“ rekao je trener Argentine Lionel Scaloni preko prevodioca na konferenciji za štampu u subotu, pre nego što njegov tim krene po rekordnu 16. titulu na Kopa Americi protiv Kolumbije.

Incident se dogodio u sredu neposredno nakon što je sudija Cesar Ramos odsvirao poslednji zvižduk nakon pobede Kolumbije nad Urugvajem od 1-0. Nunez i njegovi saigrači su se popeli na stepenice u bučnu gomilu, a video snimak pokazuje Nuneza kako udara navijača u bojama kolumbijskog tima.

Kapiten Urugvaja Jose Gimenez izjavio je da su igrači otišli u publiku kako bi zaštitili svoje porodice. Trener Marcelo Bielsa kasnije je kritikovao organizatore turnira zbog nedovoljne zaštite porodica igrača koji su sedeli na tribinama iza klupe Urugvaja. Policiji je trebalo više od 10 minuta da stigne i uspostavi red.

„Ono što se dogodilo je vrlo tužno jer porodice nisu krive,“ rekao je kolumbijski vezista Juan Quintero. „Ne želimo da se ovakve stvari dešavaju tokom utakmice. Znamo da su emocije jake. Niko ne želi nasilje. Fudbal ne sme biti okaljan takvim incidentima.“

„Zabrinut sam zbog onoga što se desilo i nadamo se da se to neće ponoviti sutra.“

Argentinski golman Emiliano Martinez takođe je izrazio slične zabrinutosti, pozivajući na „poboljšanu sigurnost“ za finale.

CONMEBOL, upravljačko telo južnoameričkog fudbala, osudilo je nasilje u javnom saopštenju dan nakon utakmice u sredu na stadionu Bank of America u Šarloti, Severna Karolina. Organizacija je incident nazvala neprihvatljivim i izjavila da „nijedna akcija koja narušava globalnu fudbalsku proslavu neće biti tolerisana,“ ali nije pomenula potencijalne bezbednosne zabrinutosti ili promene.

Organizacija nije odmah odgovorila na email Associated Pressa u kojem se pita da li će biti povećane bezbednosne mere.

I Argentina i Kolumbija su poznate po svojim strastvenim navijačima i sastaće se po 44. put. Očekuje se da će više od 65.000 ljudi prisustvovati utakmici, a cene ulaznica na sekundarnom tržištu kreću se od nekoliko hiljada dolara do preko 10.000 dolara.

„Mislim da bi trebalo da bude proslava,“ rekao je Scaloni, napominjući da će njegova porodica biti prisutna i pozivajući navijače i ostale da poštuju svoje rivale. „Ne možemo brinuti o tome šta bi moglo da se desi ako neko provocira nekog drugog.“

Scaloni je napomenuo da, iako on i treneri često zahtevaju od igrača da budu uzori, to postaje teško kada su njihove porodice, posebno deca, u opasnosti.

„Gledati svoju porodicu usred haosa ili nečeg sličnog,“ rekao je Scaloni, „je nešto što će vas dovesti do ludila.“