Los Anđeles Lejkersi otkrili statuu Kobija Brajanta, odajući počast legendi

Los Anđeles Lejkersi otkrili statuu Kobija Brajanta, odajući počast legendi

Los Anđeles Lejkersi su u četvrtak otkrili impresivnu statuu Kobija Brajanta ispred svoje arene u centru grada, simbolizujući trajni doprinos svojoj nekadašnjoj superzvezdi. Bronzani lik visok 19 stopa prikazuje Brajanta u njegovom belom dresu sa brojem 8, sa podignutim desnim kažiprstom, simbolizujući njegov izlazak sa terena nakon istorijskog učinka od 81 poen protiv Toronto Reptorsa 2006. godine.

Statua, teška 4.000 funti, predstavlja prvu od tri planirane statue koje će biti podignute u čast petostrukom NBA šampionu i najboljem strelcu u istoriji Lejkersa. Druga statua prikazaće Brajanta u dresu sa brojem 24, koji je nosio tokom druge polovine karijere, dok će treća statua prikazati Kobija i njegovu ćerku Đanu, koji su tragično preminuli u helikopterskoj nesreći 2020. godine.

Otkrivanje statue je bilo svečano, sa prisustvom desetina legendi Lejkersa i stotina vlasnika sezonskih ulaznica. Vanesa Brajant, udovica Kobija Brajanta, govorila je na ceremoniji, ističući emotivnu prazninu koju je Kobijeva smrt ostavila u njihovim srcima.

Na osnovi statue ispisano je ime „Kobi Bin Brajant“, zajedno sa njegovim nadimkom „Crna mamba“. Podnožje statue okruženo je sa pet replika trofeja Larri O’Brien, dok se na bazi nalazi boks sa podacima iz njegove utakmice od 81 poena. Tu je urezan i Brajantov citat: „Ostavite igru bolje nego što ste je našli. A kada dođe vreme da odete, ostavite legendu.“

Ova statua označava Brajanta kao šestog igrača Lejkersa i sedmog zaposlenika tima koji je dobio počast u Star Plazi van arene poznate kao Stejpls centar. Pridružuje se drugim legendama Lejkersa poput Šakila O’Nila, Karima Abdul-Džabara i Medžika Džonsona, predstavljajući ne samo sportsku ikonu već i simbol neprocenjivog nasleđa koju je ostavio iza sebe.