Los Anđeles Klipersi razmenili Rasela Vestbruka u Juta Džez, očekuje se da će potpisati sa Denver Nagetsima

Los Anđeles Klipersi razmenili Rasela Vestbruka u Juta Džez, očekuje se da će potpisati sa Denver Nagetsima

Los Anđeles Klipersi su u četvrtak razmenili Rasela Vestbruka u Juta Džez, dobivši u zamenu pleja Krisa Dana, prema izveštajima ESPN-a.

Očekuje se da će Džez otkupiti ugovor bivšeg NBA MVP-a, omogućavajući Vestbruku da potpiše sa Denver Nagetsima. Uz Vestbruka, Juta je dobila pravo da zameni izbore u drugom krugu drafta 2030. godine, prava na centra Balšu Koprivicu, i keš.

Vestbruk, devetostruki Ol-star i MVP Oklahoma Sitija iz 2017. godine, promenjen je po peti put u karijeri. Ovaj 35-godišnji bek je prihvatio poslednju godinu svog ugovora sa Klipersima vrednu nešto više od 4 miliona dolara. Prošle sezone, Vestbruk je beležio 11,1 poen u proseku, uglavnom ulazeći sa klupe za Kliperse koji su ispali u prvoj rundi plej-ofa.

„Ras je velikan svih vremena i imali smo sreće što smo ga imali ovde“, izjavio je predsednik košarkaških operacija Klipersa Lorens Frenk. „Podigao je energiju i intenzitet grupe. Radujemo se što ćemo ga videti da nastavi svoju ukrašenu karijeru.“

Ako Vestbruk poništi odricanja, ESPN navodi da planira da se pridruži Denver Nagetsima, koji traže pojačanje nakon rastanka sa Kentavijesom Koldvel-Poupom i Redžijem Džeksonom ranije ovog meseca.

Vestbrukov dolazak u Jutu označava kraj njegovih pokušaja osvajanja šampionata u rodnom gradu Los Anđelesu. Prethodno je imao razočaravajućih 1,5 sezona sa Lejkersima, gde nije uspeo da igra uz Lebrona Džejmsa i Entonija Dejvisa sa očekivanom efikasnošću. Lejkersi su ga razmenili u Jutu u februaru 2023, a on je kasnije potpisao za Kliperse nakon otkupa ugovora.

Tokom vremena sa Klipersima, Vestbruk je poboljšao svoj procenat šuta, ali se nikada nije vratio na vrhunac svojih sposobnosti. Imao je smanjenu ulogu, uglavnom ulazeći sa klupe.

Klipersi su takođe ovog meseca izgubili Pola Džordža koji je prešao u Filadelfiju, ali će se zvezde poput Kavhija Leonarda i Džejmsa Hardena vratiti, zajedno sa Ivicom Zubcem, Normanom Pauelom i Terensom Manom.

Kris Dan će biti šesti NBA tim u devet sezona za njega, nakon što je bio peti pik na draftu 2016. Prošle sezone, Dan je prosečno beležio 5,4 poena i 3,8 asistencija po utakmici za Džez, startujući u 32 od svojih 66 utakmica.

„Kris je nemilosrdni defanzivac za tačku napada, spojnica u ofanzivi i sjajan saigrač“, rekao je Frenk. „On će pomoći da poboljšamo našu odbranu i uravnotežimo naše zaleđe.“