F1: Kazna Halkenberga stavlja Alonsa u prvi red u Kanadi

F1: Kazna Halkenberga stavlja Alonsa u prvi red u Kanadi

Fernando Alonso iz Aston Martina se probio u prvi red startne postavke za Veliku nagradu Kanade u subotu nakon što je Haasov Niko Halkenberg dobio kaznu pd tri mesta za prekršaj u kvalifikacijama zbog ;ega je pao na peto mesto.

Halkenberg je bio drugi na kraju kvalifikacija, sa liderom šampionata Maksom Ferštapenom na pol poziciji, ali je kaznom spušten u poretku, jer nije ostao iznad minimalnog vremena (vozivši prebrzo) kada su prikazane crvene zastavice, nakon udesa Pjastrija u trećem intervalu kvalifikacija.

„Propis je jasan i iako nema govora o tome da se vozač ponaša opasno ili nebezbedno vozio, došlo je do kršenja i stoga mora da se izrekne kazna“, rekli su stjuardi u saopštenju.

„Uobičajena kazna za prebrzo kretanje pod crvenim zastavicama je 10 pozicija na mreži, ali s obzirom na olakšavajuću okolnost, niža kazna je odgovarajuća.“

„Napominjemo da je namera uredbe da se osigura da automobil ne juri prekomerno tokom situacije sa crvenom zastavom i da nema dokaza da je brzina bila prekomerna u ovom slučaju.“

Drugo mesto bi bila najviša pozicija na kojoj je neki vozač Haasa započeo trku za Veliku nagradu.

Halkenbergov timski kolega Kevin Magnusen kvalifikovao se na pol za sprint trku u Brazilu prošlog novembra, ali je za Veliku nagradu krenul sa pozicije 8.