Kanadska para surferka Viktorija Fajgi bori se da svoj sport uvrsti na Paraolimpijske igre u Los Anđelesu 2028

Kanadska para surferka Viktorija Fajgi bori se da svoj sport uvrsti na Paraolimpijske igre u Los Anđelesu 2028

Surfovanje je zvanični državni sport Kalifornije, a kanadska para surferka Viktorija Fajgi želi da Los Anđeles to dokaže 2028.

Petostruka svetska šampionka za žene je na čelu lobija da se njen sport uključi na Paraolimpijske igre 2028.

Organizacioni komitet LA rekao je da neće predložiti para surfovanje kao novi sport za događaj zbog „cijena i složenosti“.

To je zapanjeno Feige. Kalifornija je bila domaćin svakog svetskog prvenstva u para surfovanju od prvog 2015. godine.

„Bio sam shrvan“, rekao je Feige. „Čuo sam za kretanje ka Paraolimpijadi za para surfovanje od 2018.

„Osvojio sam svoju prvu svetsku titulu i odmah nakon toga sam testiran urin prema antidoping propisima VADA. Osećalo se važno, progresivno i imali smo ovaj zamah.”

Postoji devet para surf klasifikacija koje obuhvataju nedostajuće udove, protetiku, paralizu i oštećenje vida.

39-godišnja Feige takmiči se u ženskoj klasifikaciji klečećih. Pogrešila je skok tokom snouborda u Koloradu sa 18 godina, slomila je pršljenove u kičmi i bila je paralizovana ispod struka.

„Imao sam toliko sreće i zahvalnosti što sam mogao ponovo da surfujem i pronađem zajednicu i takmičim se za svoju zemlju i da dostignem najviše nivoe i poguram svoj sport napred na načine na koje nikada nisam razmišljao“, rekao je Feige. „Dok sam još uvek u nekom vrhuncu života, želeo bih da pomognem svom sportu da dostigne ovu globalnu scenu i voleo bih da se takmičim za Kanadu i osvojim zlato za Kanadu.

Međunarodna asocijacija za surfovanje je skrenula pažnju na Brizbejn 2032. godine, ali Fajdž ne odustaje od 2028.

Peticija „Sačuvajmo paraolimpijsko surfovanje L.A. 2028“ koju je pokrenuo para surfer Džek Bogl ima skoro 27.000 potpisa.

Feige se pojavljivao u video snimcima sa zvezdom surfovanja Keli Slejter i muzičarem Džekom Džonsonom, koji su podržali para surfovanje za uključivanje u Paraolimpijske igre.

Ona planira događaj u kalifornijskom bazenu na otvorenom nakon svetskog prvenstva u novembru „kao dokaz koncepta koji će pokazati da para surfovanje može da se održi u LA-u 2028.“, rekao je Feige.

„To je kao fudbalski teren i velika hidraulična presa koja stvara talas koji se može surfati na zahtev“, objasnio je Feige. „To je standardizovano i tamo su ranije imali takmičenja profesionalnog nivoa u surfovanju. Pitam se da li je to opcija da se učini isplativijim i logistički lakšim da se to uključi u Igre.”

Kanadski kokapeten u ragbiju u invalidskim kolicima Trevor Hiršfild, koji se takmičio na svojoj petoj Paraolimpijadi u Parizu, pokušao je para surfovanje 2020. jer je želeo da se bavi sportom na otvorenom tokom pandemije COVID-19.

Godinu dana kasnije, bio je na dasci na svetskom prvenstvu u Pismo Biču u Kaliforniji, u ležećoj 2 diviziji, u kojoj je sportistima potrebna pomoć da uhvate talas i bezbedno se popnu na dasku.

„Bio sam ranije na Paraolimpijskim igrama i svetskim prvenstvima i mislio sam da su svetska prvenstva u para surfu neverovatna“, rekao je Hiršfild. „Kalifornija, LA koja je domaćin Igara, a ne bavi se para surfovanjem je veliki promašaj sa njihove strane.