Rešenje nakon sukoba na Bliskom istoku: Makabi če igrati u Beogradu

Rešenje nakon sukoba na Bliskom istoku: Makabi če igrati u Beogradu

Sukob između Hamasa i Izraela, koji je uticao na bezbednost u Tel Avivu, doveo je u pitanje odigravanje utakmica Evrolige. Međutim, nakon sastanka rukovodstva Evrolige održanog u Istanbulu, doneta je odluka da se tim „Menora Mivtahim“ arene, Makabi Tel Aviv, omogući nastavak takmičenja, ali kao domaćin u Beogradu, u hali „Aleksandar Nikolić“.

Izvršni direktor takmičenja, Paulijus Motejunas, izjavio je za turske medije: „Ključna stvar je bila da su se svi timovi složili u oceni da takmičenje mora da se nastavi, a to je želelo i rukovodstvo lige. To nije lako jer ekipe dolaze iz različitih zemalja, koje imaju različite politike. Makabi će nastaviti da igra, tako da možemo da kažemo da smo imali uspešan sastanak.“

Paulijus Motejunas je takođe potvrdio da je Makabi predložio igranje u Beogradu, a da je taj predlog prihvaćen. Istakao je da će biti potrebno rešiti mnoge logističke detalje, uključujući hotele, halu za igru, prevoz i obezbediti bezbednost, kako bi se takmičenje nastavilo bez problema.

Predsednik Partizana, Ostoja Mijailović, ponudio je gostoprimstvo Makabiju odmah nakon izbijanja sukoba na Bliskom istoku, a Motejunas je istakao da su gradski zvaničnici bili uključeni u proces donošenja ove odluke.

Prva utakmica koju će Makabi odigrati u Beogradu biće protiv Bajerna iz Minhena, zakazana za 9. novembar. Datum odigravanja meča sa Real Madridom, koji je bio zakazan za 2. novembar, biće objavljen naknadno. Makabi će uglavnom snositi troškove boravka u Srbiji tokom ovog perioda.