Italija pod pritiskom nakon poraza od Švajcarske: Spaleti preuzima odgovornost

Italija pod pritiskom nakon poraza od Švajcarske: Spaleti preuzima odgovornost

Italijanski nacionalni tim, poznat kao Azuri, suočava se sa kritikama nakon poraza od Švajcarske od 2:0 u osmini finala Evropskog prvenstva. Trener Lučano Spaleti preuzeo je odgovornost za neuspeh i istakao da je potrebno da se promene stvari kako bi se poboljšali rezultati.

„Odgovornost je moja“, izjavio je Spaleti, reflektujući na izazove koji su pred njim kao trenerom Azura.

Italija je bila na prilično nestabilnom putu od osvajanja Eura 2021, koje je usledilo nakon propuštanja kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Spaleti je preuzeo tim prošlog leta nakon neočekivanog odlaska Roberta Manćinija.

„Imao sam samo 10 utakmica na čelu tima, dok su drugi treneri imali mnogo više vremena da se prilagode“, naglasio je Spaleti. „Sada moram bolje da upoznam svoj tim kako bih bolje postavio stvari.“

Spaleti je prepoznat po vođenju Napolija do prvog titula Serije A u tri decenije, pre nego što je preuzeo selektorsku poziciju. Iako je Italija pokazala napredak u kvalifikacijama, nastup na Euru 2024. nije bio zadovoljavajući.

„Moramo da napravimo promene“, naglasio je Spaleti. „Nije ovo skandalozan rezultat, ali jasno je da moramo bolje.“

Italija je pretrpela brzi gol od Švajcarske, koja je prvi put u više od tri decenije pobedila Italiju. Spaleti je istakao da je njegov tim imao težak put kroz grupnu fazu, ali da su zaslužili mesto u nokaut rundi.

„Prošli smo kroz tešku grupu. Moramo sada da se fokusiramo na sledeće korake“, zaključio je Spaleti.