Tojota prekida veliki sponzorski ugovor sa Međunarodnim olimpijskim komitetom nakon Olimpijskih igara u Parizu

Tojota prekida veliki sponzorski ugovor sa Međunarodnim olimpijskim komitetom nakon Olimpijskih igara u Parizu

Japanski automobilski gigant Tojota planira da okonča svoj sponzorski ugovor sa Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK) nakon završetka Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine, prema izveštajima japanskih medija. Tojotin ugovor, koji je potpisan 2015. godine i procenjen na 835 miliona dolara, pokrivao je četiri Olimpijske igre, počevši od Zimskih igara u Pjongčangu 2018. godine.

Prema informacijama koje prenosi japanska novinska agencija Kjodo, Tojota je nezadovoljna načinom na koji je MOK koristio sponzorski novac, tvrdeći da sredstva „nisu efikasno iskorišćena za podršku sportistima i promociju sporta“.

Portparol Tojote odbio je da komentariše izveštaje, naglašavajući da su finansijski detalji privatni. MOK takođe nije dao konkretan komentar osim potvrde da ugovor sa Tojotom traje do Pariza 2024. godine i da se obe strane raduju sprovođenju planova za predstojeće igre.

Tojota je već povukla svoje olimpijsko oglašavanje u Japanu tokom Igara u Tokiju 2021. godine, koje su bile odložene zbog pandemije, kao odgovor na negativno javno raspoloženje prema organizaciji igara usred zdravstvene krize.

MOK ostvaruje 91% svog prihoda od prodaje prava na emitovanje (61%) i sponzorstava (30%). Tokom poslednjeg četvorogodišnjeg ciklusa, koji je završio Igrama u Tokiju, MOK je ostvario prihod od 7,6 milijardi dolara, dok su takozvani TOP sponzori doprineli sa više od 2 milijarde dolara. Očekuje se da će ta cifra dostići 3 milijarde dolara u narednom ciklusu.

Tojota je obezbedila 3.000 vozila sa gorivnim ćelijama za Igre u Parizu kako bi pokazala svoju zelenu tehnologiju. Međutim, njen odlazak iz sponzorskog programa postavlja pitanje o budućem glavnom automobilskom partneru MOK-a.

Olimpijske igre su se pokazale kao jedinstvena platforma za globalne brendove, sa izuzetno visokom prepoznatljivošću i prisutnošću u gotovo svakoj zemlji. Rik Barton, stručnjak za sportski marketing, istakao je da će MOK verovatno brzo pronaći zamenu za Tojotu među velikim automobilskim proizvođačima.

Uz Tojotu, među TOP sponzorima MOK-a nalaze se i kompanije kao što su ABInBev, Airbnb, Alibaba, Allianz, Atos, Bridgestone, Coca-Cola, Deloitte, Intel, Omega, Panasonic, P&G, Samsung i Visa.

Japanska vlada je zvanično potrošila 13 milijardi dolara na organizaciju Olimpijskih igara u Tokiju, ali su nezavisne revizije pokazale da su stvarni troškovi bili dvostruko veći. Igre su bile obeležene i korupcionaškim skandalima vezanim za lokalna sponzorstva i dodelu ugovora, što je dodatno narušilo reputaciju MOK-a i njihovih lokalnih partnera.