Istraga o ulaznicama za Svetsko prvenstvo bivšeg zvaničnika FIFA Valkea zatvorena je posle 9 godina

Istraga o ulaznicama za Svetsko prvenstvo bivšeg zvaničnika FIFA Valkea zatvorena je posle 9 godina

Devet godina nakon istrage o crnom tržištu karata za Svetsko prvenstvo, slučaj protiv bivšeg zvaničnika FIFA Žeroma Valkea konačno je zatvoren.

Kancelarija švajcarskog državnog tužioca saopštila je u petak da je odlučila da okonča krivični postupak zbog navodnog dogovora o ulaznicama predloženom za Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014.

Drugi krivični slučajevi koji su nekada uključivali Valckea u opsežnu švajcarsku istragu poslovanja FIFA-e takođe su zatvoreni, iako je jedan u toku u žalbenom postupku nakon što je on proglašen krivim po nekim tačkama, a oslobođen za druge na dva suđenja.

Pred Saveznim vrhovnim sudom još je u toku postupak protiv „između ostalih, Žeroma Valkea, u vezi sa dodelom medijskih prava“, saopštilo je federalno tužilaštvo koje je, kao i Valke posebno, uložilo žalbu na drugu prvostepenu presudu iz juna 2022. .

Taj slučaj, koji je otkrio kako je Valke koristio vikendicu u vlasništvu Katara na italijanskom ostrvu, uključuje i Nasera ​​al-Khelaifija, predsednika Pari Sen Žermena, koji je dva puta oslobođen optužbi 2020. i 2022. godine za podsticanje zvaničnika FIFA.

U slučaju karata, Valcke je suspendovan sa svog posla generalnog sekretara FIFA u septembru 2015. zbog optužbi biznismena Benija Alona. FIFA ga je otpustila četiri meseca kasnije i zabranila mu da igra fudbal.

„Ovo priznanje potpune nevinosti gospodina Žeroma Valkea je ishod koji se uvek očekivao“, rekli su u saopštenju njegovi advokati u Ženevi, Patrik Hunciker i Elisa Bjančeti.

Valke je radio od 2007. do 2015. zajedno sa dugogodišnjim predsednikom FIFA Sepom Blaterom, sve dok obojica nisu zbačeni usled posledica američkih i švajcarskih federalnih istraga protiv međunarodnih fudbalskih zvaničnika.

Federalni postupak, kasnije zatvoren bez podizanja optužnice, u vezi sa isplatama upućenim bivšem potpredsedniku FIFA Džeku Vorneru iz Trinidada i Tobaga: uplata od 10 miliona dolara kanalisana preko FIFA iz Južne Afrike, domaćina Svetskog prvenstva 2010; i zajam od milion dolara 2010. kasnije odustao.

Tužioci u Cirihu takođe su zatvorili krivičnu prijavu aktuelnog rukovodstva FIFA-e u vezi sa njenim muzejom fudbala u gradu koji je otvoren 2016.

FIFA je 64-godišnjem Valkeu i dalje zabranila da igra fudbal do 2032.