Iga Sviatek je prva žena posle Serene Vilijams koja je dva puta zaredom osvojila VTA igračicu godine

Iga Sviatek je prva žena posle Serene Vilijams koja je dva puta zaredom osvojila VTA igračicu godine

Druga uzastopna rang-lista na kraju sezone, Iga Sviatek, pomogla joj je da osvoji drugu uzastopnu VTA nagradu za najbolju igračicu godine u ponedeljak, čime je postala prva žena posle Serene Vilijams koja je tu čast osvojila dva puta zaredom, piše AP.

Vilijamsova, koja se penzionisala prošle godine, bila je VTA igračica godine svake sezone od 2012-15, poslednja četiri od ukupno sedam puta kada je Amerikanka osvojila tu nagradu.

Sviatek je 2023. imao 68-11 sa šest titula na prvom mestu, uključujući i Otvoreno prvenstvo Francuske u junu. To je bilo Sviatekovo treće prvenstvo na Rolan Garosu i četvrto ukupno na grend slem turniru.

Ova 22-godišnja Poljakinja završila je sezonu nizom bez poraza na VTA finalu u Kankunu u Meksiku prošlog meseca, što joj je omogućilo da pretekne Arinu Sabalenku na vrhu liste. Sviatek je držao prvo mesto od aprila 2022. do septembra ove godine, pre nego što ga je vratio da bi zatvorio godinu.

U ostalim VTA nagradama koje su objavljene u ponedeljak, Dženg Ćinven iz Kine bila je najnaprednija igračica godine, Mira Andreeva iz Rusije nova je nova igračica godine, Elina Svitolina iz Ukrajine izabrana je za povratak godine, a Tomaš Viktorovski — koji radi sa Sviatek — bio je trener godine.

Storm Hunter iz Australije i Elise Mertens iz Belgije su osvojili dubl tim godine, Ons Jabeur iz Tunisa je dobio i nagradu Karen Krantzcke za sportsko ponašanje i nagradu Peachi Kellmeier Plaier Service Avard, a Džesika Pegula iz SAD je dobila Jerri Diamond ACES Nagrada za njene vansudske promotivne i dobrotvorne aktivnosti.