Holandski sud osudio igrača Spartaka iz Moskve

Holandski sud osudio igrača Spartaka iz Moskve

Bivši holandski reprezentativac Spartaka iz Moskve Kvinsi Promes osuđen je na 18 meseci zatvora pred sudom u svojoj zemlji u ponedeljak, nakon što je utvrđeno da je ubo svog rođaka nožem u koleno tokom neslaganja na porodičnom događaju 2020.

Promes, 31-godišnji, 50 puta, prvobitno je uhapšen u decembru 2020. nakon incidenta koji se dogodio prošlog jula. On je ubrzo pušten iz pritvora pošto su tužioci pokrenuli istragu. Promes je u ponedeljak proglašen krivim za napad u odsustvu nakon što je holandski sud odbacio optužbe za ubistvo ili ubistvo iz nehata. Fudbaleru bi kazna bila šest meseci lakša da je izrazio kajanje zbog svojih postupaka, dodao je sud.

Osim što mu je izrečena zatvorska kazna od 18 meseci, sud je odlučio da Promes žrtvi mora da plati odštetu od 7.000 evra (7.600 dolara). Incident je, prema izveštajima, nastao zbog neslaganja oko ukradene ogrlice.

Promes trenutno živi u Moskvi i nije jasno da li će se vratiti u Holandiju. Sudija na saslušanju bio je oštro kritičan prema Promesovoj odluci da ne prisustvuje suđenju. Holandski emiter RTL javio je da fudbalerov pravni tim namerava da uloži žalbu na presudu. Rusija i Holandija nemaju nikakve aranžmane o ekstradiciji.

Promes se suočava sa odvojenim pravnim opasnostima u vezi sa optužbama holandskog tužioca za maj za navodnu umešanost u šverc 1.362 kg (1.362 metričke tone) kokaina u luke u Holandiji ili Belgiji 2020. On negira optužbe, koje su stigle nakon svedočenja svedoka i od presretnutih telefonskih razgovora.

Promes bi odmah bio uhapšen pod optužbom za trgovinu drogom ako se vrati u Evropu ili poseti zemlju koja ima sporazum o ekstradiciji sa Rusijom.

Bivši igrač Ajaksa i Sevilje Promes je predstavljao Spartak iz Moskve u više od 200 navrata u dva perioda sa ekipom ruske Premijer lige od 2014. do 2018. i od 2021. nadalje. Holanđanin je pre pet godina proglašen za najboljeg fudbalera navijača Rusije, a takođe je osvojio i nagradu Zlatne kopačke.

Takođe je osvojio titulu u Premijer ligi Rusije, kao i Superkup Rusije, tokom svog boravka u Moskvi. Njegova međunarodna fudbalska karijera okončana je krajem 2021. godine nakon što je potvrđeno da će se suočiti sa optužbama za ubod nožem u člana svoje porodice.