Holandija i Poljska negirale su da treniraju na novom stadionu u Hamburgu uoči utakmice Eura 2024

Holandija i Poljska negirale su da treniraju na novom stadionu u Hamburgu uoči utakmice Eura 2024

Novopostavljeni teren na stadionu u Hamburgu bio je zabranjen za Holandiju i Poljsku u subotu, dan pre njihove prve utakmice na Evropskom prvenstvu.

Nova travna podloga naručena je na Folksparkstadionu nakon što je klub domaćin Hamburger završio svoje utakmice kod kuće 19. maja u drugom rangu Bundeslige.

Četiri nedelje kasnije, UEFA je želela da ga zaštiti od tradicionalne prakse timova uoči utakmice pre nego što stadion bude domaćin prve utakmice na Euru 2024. Hamburg treba da odigra pet utakmica, uključujući jedno četvrtfinale.

„Ni nama nije dozvoljeno da treniramo ovde zbog lošeg kvaliteta terena“, rekao je selektor Holandije Ronald Kuman na mestu gde timovi počinju u nedelju u 15 časova. po lokalnom vremenu (1300 GMT).

UEFA je u saopštenju insistirala na tome da je podloga „u dobrom stanju i da bi se očuvao njen kvalitet zvanični (trening) će se održati u baznom kampu odgovarajućeg tima“.

Kapiten Holandije Virgil van Dijk sugerisao je da je teren sličan onom u Frankfurtu gde su Oranje izgubili od Nemačke sa 2-1 u martovskoj prijateljskoj utakmici.

„Nije baš dobro, ali oba tima moraju da se suoče sa tim“, rekao je Van Dajk, nekoliko sati nakon što je kapiten Poljske Pjotr Zielinski sugerisao: „Ne izgleda tako loše.“

UEFA nastoji da nacionalnim timovima pruži najbolju moguću podlogu za igru na svom reprezentativnom turniru i često postavlja nove terene na stadionima i kampovima za obuku. Ima zamene u stanju pripravnosti ako celo polje za igru treba da se promeni tokom mesečnog turnira.

Švajcarska je ove nedelje podnela zvaničnu žalbu UEFA-i na teren za trening kamp koji je dat u blizini Štutgarta, iako se u subotu činilo da to nije štetilo pripremama tima. Umetni Švajcarac je u prvoj utakmici pobedio Mađarsku sa 3-1.