Gotovo 90 posto učesnika Igara prošlo antidoping testove

Gotovo 90 posto učesnika Igara prošlo antidoping testove

Gotovo 90 odsto učesnika Olimpijskih igara u Parizu, koje počinju u petak i traju do 11. avgusta, testirano je od početka godine u okviru predolimpijskog antidoping programa, saopštila je Međunarodna agencija za testiranje (ITA).

Ovaj udeo dostigao je 100 odsto u sportovima visokog rizika poput dizanja tegova, triatlona i plivanja na otvorenim vodama. Takođe, 99 odsto sportista u gimnastici i 89 odsto u atletici su testirani. ITA je obavestila da je 75 odsto sportista u ovim disciplinama testirano najmanje tri puta.

Kineski plivači su pod posebnim nadzorom, naročito nakon što je u aprilu otkriveno da je 23 predstavnika kineskog tima bilo pozitivno na testovima pre Olimpijskih igara u Tokiju 2020., ali nisu sankcionisani zbog tvrdnji da je hrana kontaminirana.

S druge strane, samo 63 odsto fudbalera je testirano, s obzirom na to da FIFA nije prenela svoj antidoping program ITA. U sportovima niskog rizika, kao što su jahanje i jedrenje, testirano je 63 odsto i 69 odsto sportista.

ITA je u poslednjih šest godina preuzela odgovornost za antidoping programe Olimpijskih igara, kao i za većinu međunarodnih federacija.