Globalna popularnost Formule 1 stavlja evropske GP u opasnost

Globalna popularnost Formule 1 stavlja evropske GP u opasnost

Sa nedeljnom Velikom nagradom Kanade, poslednjim prolećnim susretom, Formula 1 će uskoro ući u svoju evropsku fazu. Ali sama popularnost ovog sporta možda sada dovodi u opasnost neke od tih klasičnih trka u onome što se nekada smatralo srcem F1.

Prateći novac kao i uvek, F1 potpisuje skuplje i duže ugovore sa stazama. Ali s obzirom da je u kalendaru dostupan konačan broj mesta, nešto mora da pruži.

Prošle nedelje, izvršni direktor Formule 1, Stefano Domenikali, otputovao je da se sastane sa organizatorima predložene Velike nagrade Južne Afrike na stazi Kjalami. Zvanična vest nije objavljena, ali postoji jasno očekivanje da će Južna Afrika biti dodata u kalendar 2023. To će biti dobrodošao povratak, jer F1 nije održala sastanak u Africi otkako je Kialami bio domaćin svoje poslednje VN 1993. i sa vozačima uključujući Luisa Hamiltona koji je izrazio čvrsto uverenje da sport treba da bude prisutan u Africi.

U četvrtak, F1 je saopštila da je potpisala novi ugovor za VN Australije koji će biti domaćin u Melburnu do 2035. godine, što je 10 godina produženja njihovog sadašnjeg ugovora do 2025. To je drugi najduži ugovor nakon nedavnog ugovora F1 sa Bahreinom koji je produžen do 2036. godine i ukazuje na vrstu posla koji F1 sada završava.

Ugovor sa Saudijskom Arabijom vredi 50 miliona funti po sastanku više od jedne decenije. Katar će sledeće sezone započeti desetogodišnji ugovor, plativši sličan novac. Krajem prošle godine, Abu Dabi je obnovio ugovor do kraja decenije, dok je ovogodišnji debi Majamija bio prvi u desetogodišnjem ugovoru.

Porast interesovanja za F1 je ono što vlasnici sporta pozdravljaju, ali ima svoju cenu. Maksimalan broj sastanaka koji se može održati po komercijalnom ugovoru sa timovima je 25 i naredna godina se već sprema da to prevaziđe. Uz 22 trke ove sezone – i Las Vegas, Katar, Južnu Afriku i povratak za Kinu, ako propisi Covida dozvoljavaju, a sve je spremno za sledeću godinu – mora da ide najmanje jedna trka. Jasno je da F1 neće razmišljati o odustajanju od tih dugoročnih poslova sa velikim novcem.

Monako, Francuska, pa čak i VN Belgije u Spa su ranjivi. Rotacija trka – staza koja svake druge godine održava Grand Prik – biće upotrebljena.

VN Belgije, koja je učestvovala u 66 godina svetskog šampionata F1 od njegovog početka 1950. godine, možda će sada morati da prihvati da ne može da se takmiči sa finansijskim zahtevima ovog sporta. Takođe postoji zabrinutost za objekte i infrastrukturu u Banji, što se pokazalo prošle godine kada je jaka kiša koja je prekinula trku ostavila navijače na cedilu sa svojim automobilima zaglavljenim u blatnjavim poljima koja okružuju stazu.

Monako je bio bikovski i ostaće trajno obeležje u kalendaru, ali čak ni ta trka ne može smatrati svoju poziciju svetom. Otkako je vlasnik F1, Liberti Media, proširio sport, posebno u Severnoj Americi, mesto Monaka kao glamuroznog skupa koji prodaje sport više nije od velikog značaja i razgovori sa organizatorima se nastavljaju, daleko od preferencijalnog tretmana trke primljen pod režimom Bernija Eklstona.

Nasuprot tome, veruje se da bi VN Francuske u Paul Ricardu bio otvoren da postane dvogodišnji događaj i podrazumeva se da Spa i Francuska planiraju da se odbace sledeće godine. To što oni mogu postati rotacioni sastanci ukazuje na jasnu ambiciju ovog sporta.

Pre samo godinu dana, neki direktori timova su izrazili želju da sezonu postave na 20 trka, plašeći se da će to naneti svom osoblju, posebno zbog nemilosrdnog niza dvostrukih i trostrukih udaraca glavom. Posle Kanade, ostalo je još 13 trka i sve su ili dvostruke ili trostruke.

Takođe je bilo zabrinutosti što je sam obim trka razvodnjavao njihov uticaj i vrednost. Visoke ličnosti su izrazile zabrinutost da je teško prodati gran pri kao specijalan kada dođe debelo i brzo.