F1: Gazli se nije osećao bezbedno u mokroj sprint trci

F1: Gazli se nije osećao bezbedno u mokroj sprint trci

Pjer Gazli završio je treći u subotnjem sprintu na Velikoj nagradi Belgije, ali je rekao da se nije osećao bezbedno.

Trke pri brzini po mokrim uslovima i ograničenoj vidljivosti glavni su trenutni bezbednosni problem u Formuli 1 nakon smrti dvojice mlađih vozača u periodu od četiri godine u Spa-Frankoršam.

Jedan je bio Gazlijev bliski prijatelj i sunarodnik Anthoine Hubert u trci Formule 2 2019. Drugi, 18-godišnji holandski vozač Dilano van ‘t Hof, poginuo je u nesreći ovog meseca.

„Nisam mogao ništa da vidim“, rekao je Gazli novinarima nakon što je završio iza vodećeg pobednika trke Red Bulla u šampionatu Maksa Ferštapena i Oskara Pjastrija iz Meklarena.

„Da su Oskar ili Maks bili na sredini staze, ja bih udario u njih. Jednostavno nisam mogao ni da vidim 10, 20 metara ispred sebe.

„Samo se nadaš najboljem, ali ja se nisam osećao sigurno.“

Vozači su napravili pet krugova iza sigurnosnog automobila kako bi istisnuli stajaću vodu pre starta. Bezbednosni automobil je ponovo aktiviran u trećem krugu kada je ispao  Fernando Alonso iz Aston Martina.

„U ovom trenutku je tako ogromno od ovih automobila, voda samo ostaje u vazduhu“, dodao je Gazli.

„Želite da se trkate, ali mi je u isto vreme drago da je sve prošlo bezbedno danas. Ali sve što vam treba je samo jedan momak da bude zaustavljen na pogrešnom mestu u pravoj i može da krene naopako veoma brzo. Dakle, to je lukav poziv .“

Ferštapen je prepoznao Gazlijevu zabrinutost i prisetio se trka u svojoj juniorskoj karijeri na kojima nije mogao da vidi ništa ispred sebe.

„Takođe danas, na primer, ponekad nisam mogao ni da vidim bezbednosni automobil, a ja sam prvi čovek“, dodao je on.

Šef Mercedes tima Toto Volf rekao je da je pravac trke bio ispravan.

„Apsolutno možete da razumete da ovde u Banji svi moraju da igraju na sigurno, imali smo dve strašne nesreće i poslednju pod sličnim uslovima po kiši gde vozači nisu mogli da vide zbog spreja“, rekao je on.

„Tako da je bilo jasno da pristup ovde treba da bude na superbezbednoj strani, i mislim da je to bilo ispravno. Sprej na novom Tarmaku je prilično loš.“

Volf je rekao da je Spa, obeležje u sportu sa čuvenim Eau Rouge-om, mesto u kalendaru, ali sa poboljšanom bezbednošću.

„Neki od ovih uglova su ono što čini Formulu jedan, ali automobili su veoma brzi i prskanje je veoma loše“, rekao je on.

„Šta je to što svi zajedno možemo da uradimo da zadržimo apsolutno briljantnu trkačku stazu ovde u kalendaru, a da pritom budemo sigurni da je vidljivost na kiši?“