Fudbalski savez Španije zatražio je od predsednika Rubijalesa da podnese ostavku

Fudbalski savez Španije zatražio je od predsednika Rubijalesa da podnese ostavku

Vodeći zvaničnici Fudbalskog saveza Španije zatražili su u ponedeljak suspendovanog predsednika Luisa Rubijalesa da podnese ostavku nakon što je poljubio igračicu u usne u finalu Svetskog prvenstva za žene.

Čelnici regionalnih tela koja čine federaciju (RFEF) su zahtev izneli u kolektivnoj izjavi.

„Posle najnovijih dešavanja i neprihvatljivog ponašanja koje je nanelo veliku štetu imidžu španskog fudbala, predsednici traže da Luis Rubijales odmah podnese ostavku na mesto predsednika RFEF-a“, navodi se u saopštenju.

Čelnici su takođe pozvali privremenog predsednika Pedra Rošu da u ponedeljak odmah povuče zahtev federacije upućen UEFA-i da je suspenduje iz međunarodnih takmičenja zbog mešanja vlade u zahteve za smenom Rubijalesa.

Taj potez se naširoko smatrao pokušajem da se ućutkaju neki Rubijalesovi kritičari, uključujući ministre vlade koji su tražili njegovu smenu, jer bi takva suspenzija zabranila španskim timovima da učestvuju u takmičenjima poput Lige šampiona i mogla bi uticati na javno mnjenje da mu se dozvoli zadrži svoj posao.

Upravljačka tela fudbala imaju dugogodišnja pravila koja zabranjuju nacionalnim vladama da se mešaju u vođenje domaćih fudbalskih saveza. Međutim, UEFA neće udovoljiti zahtevu španske federacije za sankciju, rekla je u ponedeljak za Asošijeted pres osoba koja je upoznata sa tim pitanjem. Osoba je govorila pod uslovom da ostane anonimna jer je proces donošenja odluke bio poverljiv.

Rubijales se suočio sa bujicom kritika iz celog sveta zbog svog ponašanja u finalu Svetskog prvenstva za žene, uključujući ljubljenje u usta Špankinje Dženi Ermoso bez njenog pristanka tokom ceremonije dodele trofeja na terenu. U subotu ga je suspendovala fudbalska uprava FIFA, koja istražuje njegovo ponašanje.

Njegova majka je u ponedeljak započela štrajk glađu u crkvi na jugu Španije u odbranu svog sina, zahtevajući da se prekine „krvavo i nehumano progonstvo“ Rubijalesa.

Zahtev španskog saveza bez presedana koji traži suspenziju izgledao je kao igra protiv njenih kritičara pokušavajući da isprovocira navijače i moćne klubove poput Barselone i Real Madrida, plus mušku reprezentaciju, da podrže njene napore da sačuva posao Rubijalesa. Rubijales je takođe potpredsednik UEFA.

Najbolji klubovi Španije trebalo bi da učestvuju u žrebu grupne faze Lige šampiona u četvrtak koji vodi UEFA, a muška reprezentacija ima utakmice 8. i 12. septembra u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

FIFA je u četvrtak pokrenula disciplinski postupak protiv Rubijales nakon što je preuzela kontrolu nad procesom jer je organizovala Svetsko prvenstvo za žene. Rubijalesovo ponašanje tokom i posle pobede Španije nad Engleskom od 1:0 u finalu 20. avgusta u Sidneju, Australija, fokusiralo je na intenzivnu kontrolu njega i njegovo petogodišnje upravljanje federacijom.

FIFA se, međutim, nije pozvala na svoju verziju pravila protiv mešanja vlade da bi zaštitila Rubijalesa.

Španski savez je potom pozvao UEFA da reaguje, navodno u pismu poslatom u petak, istog dana, kada je njen predsednik prkosno odbio da podnese ostavku na hitnom sastanku.

Suspenzija FIFA sprečava Rubijalesa da učestvuje u službenim poslovima i da ima kontakte sa drugim zvaničnicima, uključujući i pokušaj Španije da zajedno sa Portugalom, Marokom i eventualno Ukrajinom bude domaćin Svetskog prvenstva 2030.

Disciplinski sudija FIFA Horhe Palasio je takođe naredio Rubijalesu i federaciji da ne kontaktiraju Ermosa. Rekla je da je federacija vršila pritisak na nju da javno podrži Rubijalesa.

Novopečeni šampioni sveta, iako uvučeni u nacionalni skandal koji nisu tražili i koji je odvratio pažnju od trijumfa, igrači Španije su rekli da neće igrati više utakmica sve dok je Rubijales na čelu.