Francuska traži bolji rezultat na Svetskom prvenstvu za žene nakon što je poražena u Parizu pre četiri godine

Francuska traži bolji rezultat na Svetskom prvenstvu za žene nakon što je poražena u Parizu pre četiri godine

Četiri godine nakon što je Francuska pala na Svetskom prvenstvu za žene kao zemlja domaćin, Les Bleus se vraća na svetsku scenu sa novim trenerom odlučnim da svrgne Sjedinjene Države sa trona.

Francuska se nadala da će se boriti za titulu na turniru 2019, ali su je eliminisali Amerikanci u četvrtfinalu u Parizu. Plan za bolji rezultat ove godine bio je skoro poremećen u februaru kada je kapiten Vendi Renard napustila tim „da bi zaštitila svoje mentalno zdravlje“, a dve druge igračice su pratile njen odlazak, piše AP.

Francuska federacija je obećala da će ispitati situaciju i u martu je otpustila trenerku Korin Dijak sa još godinu dana ugovora. Tim ju je zamenio Erveom Renardom, koji je podneo ostavku na mesto trenera muškog tima Saudijske Arabije da bi preuzeo posao.

Erve Renard je doveo Saudijsku Arabiju do razočaranja zbog eventualnog pobednika Argentine na Svetskom prvenstvu za muškarce u novembru, a kada bude vodio Francusku protiv Jamajke u nedelju u utakmici Grupe F u Sidneju, biće samo drugi trener koji je uspeo i na Svetskom prvenstvu za muškarce i za žene.

Erve Renard je takođe ranije trenirao muški tim Maroka.

Njegovo angažovanje podstaklo je Vendi Renard da se vrati u tim i ona će biti na terenu za prvi susret između Francuske i Jamajke u ženskoj međunarodnoj utakmici. To je peti nastup Francuske na turniru, a drugi nastup Jamajke.

Jamajka je u svom debiju 2019. izgubila sva tri meča, postigavši samo jednom i davši 12 golova. Njena igra na ovom Svetskom prvenstvu zavisiće od učinka Khadije Šo, napadača Mančester sitija koja je bila jedna od samo dve igračice koje su postigle najmanje 20 golova u Engleskoj Super ligi za žene od 2022-23.

Jamajka je jedan od mnogih timova koji se bore sa svojom federacijom oko finansiranja, a njeni igrači su kreirali GoFundMe kampanju za prikupljanje sredstava za svoje pripreme.

Holandija se vraća na Svetsko prvenstvo za žene u želji da ode samo jedno mesto dalje od 2019. godine, kada su Holanđanke izgubile od Sjedinjenih Država u finalu.

Potraga počinje u nedelju u utakmici Grupe E protiv Portugala u Danidinu. Holanđani su pobedili Portugal sa 3-2 u grupnoj fazi UEFA Evropskog prvenstva za žene prošlog leta, a Portugal je izgubio sedam od prethodnih osam utakmica — uključujući pet uzastopnih — od Holandije.

Holandija je bez zvezde i najboljeg strelca svih vremena Vivijan Miedema, koja je prekinula svoj ACL igrajući za Arsenal u decembru.

Portugalija je jedna od osam reprezentacija koje su debitovale na turniru i igrala je na samo dva prethodna ženska međunarodna turnira — na Evropskom prvenstvu 2017. i 2022. Portugalija je ispala u grupnoj fazi na oba turnira.

Ali fokus uoči ovog meča bili su uslovi za trening na Novom Zelandu, a oba tima su se žalila da su objekti bili neadekvatni. Selektor Portugala Fransisko Neto rekao je da njegova ekipa u petak nije mogla da vežba na dodeljenom terenu jer je jaka kiša učinila podlogu za igru neadekvatnom.

Holandija se žalila da je njen teren za trening u Taurangi dizajniran za kriket i previše težak za fudbal.

Neto je rekao da nijedan tim to ne može da iskoristi kao izgovor na utakmici u nedelju.

„To je ono što jeste i moramo da se prilagodimo“, rekao je on. „Svi imaju problema sa tim. Kada dođemo ovde, nemamo mnogo izbora terena. Svi timovi i treneri žele isto za svoje timove. I mi imamo problema sa tim, ne samo Holandija.”

Kerolajn Seger počeće svoje peto i poslednje Svetsko prvenstvo za žene u nedelju kada Švedska igra sa Južnom Afrikom u utakmici Grupe G u Velingtonu.

Biće to Segerova poslednja prilika da osvoji Svetsko prvenstvo, što je jedna od retkih praznina u njenom životopisu. Njena 232 nastupa za Švedsku su najviše za bilo koju igračicu u Evropi.

„Svetsko prvenstvo je bio moj cilj sve ovo vreme, da budem tamo i da ponovo mogu da treniram i igram fudbal je sve što sam ikada želeo. Super sam ponosan na putovanje koje sam imao“, rekao je Seger. „Radi se o tome da dobijem jedinu medalju koja mi nedostaje – da budem ovde sa ovom reprezentacijom, ovo mi je poslednja šansa. Neću više igrati na svetskim prvenstvima.

„Tako da bih, nadam se, mogao da pomognem timu na svaki način da donese zlato kući, bilo bi naravno ostvarenje sna.

Seger ima dve srebrne olimpijske medalje i dve bronzane medalje Svetskog kupa. Švedska nikada nije propustila Svetsko prvenstvo za žene, ali tek treba da osvoji veliki turnir.

Bilo je to emocionalno putovanje za nju i ona se slomila u suzama razgovarajući o povratku nakon povrede na vreme da igra na jednom završnom turniru. 38-godišnji vezista se borio sa problemima sa listovima i jedva da je igrao za klub FC Rosengard ove godine.

Švedski selektor Peter Gerhardsson ipak ju je izabrao za spisak, čak i ako nije bilo garancije da će Seger biti sposoban da igra. Seger je bila zamena u drugom poluvremenu u prijateljskom meču Švedske protiv Norveške u aprilu, ali je ubrzo zamenjena jer ju je mučio list.

„Kada sam osetio da sam na putu nazad, desilo mi se nešto što me je navelo da se ponovo vratim. Vreme beži“, rekla je kada je počela da plače. „Nikad nisam mislio da ću propustiti toliko mečeva, nisam to očekivao. Bio je to loš period.”

U međuvremenu, Južna Afrika ima svoj drugi nastup na turniru. Tim je izgubio sve tri utakmice u grupi 2019. godine i najslabije je rangiran u grupi u kojoj se nalaze Argentina i Italija.

Južna Afrika je takođe tim upleten u kontroverze jer su njeni igrači ovog meseca bojkotovali prijateljsku utakmicu u sporu oko plata. Južnoafrička fudbalska asocijacija sastavila je improvizovani tim koji je uključivao 13-godišnjaka za utakmicu, poraz od 5-0 dok je tim za Svetsko prvenstvo posmatrao sa tribina.

Igrači su u subotu rekli da je spor oko plate rešen i da su posvećeni igranju Svetskog prvenstva i da neće štrajkovati.