Francuska se oprašta od svog sportskog leta na ceremoniji zatvaranja Paraolimpijskih igara

Francuska se oprašta od svog sportskog leta na ceremoniji zatvaranja Paraolimpijskih igara

Letnja sportska nagrada u Parizu, koja je započela ceremonijom otvaranja na reci Seni 26. jula, završena je u nedelju na kišom natopljenom Stade de Franceu. Paraolimpijske igre, koje su odražavale duhu inkluzije i sportskog nadmetanja, zatvorene su spektakularnim događajem.

Tokom ceremonije zatvaranja, stadion je bio osvetljen u plavoj, beloj i crvenoj boji francuske zastave dok su paraolimpijski zastavonoši ušli na stadion uz zvuke „Kočija vatre” od Vangelisa. Toni Estanguet, šef Olimpijskih igara u Parizu 2024, u svom završnom govoru istakao je da su Igre pokazale kako inkluzivni svet može izgledati, rekavši: „Sada nema povratka.”

Predsednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta, Endru Parsons, pohvalio je Francusku kao izvanrednog domaćina, naglašavajući da je Pariz postavio nove standarde za buduće Paraolimpijske igre. “Za zemlju koja je poznata po svojoj modi i hrani, Francuska je sada poznata po svojim obožavateljima,” rekao je Parsons.

Ceremonija zatvaranja bila je upotpunjena nastupima poznatih francuskih muzičara, uključujući Žana-Mišela Žara, koji je uz pomoć više od 20 di-džejeva, među kojima su Etjen de Kresija, Martin Solveig i Kavinski, stvorio nezaboravnu plesnu zabavu pod temom „Putovanje talasa“.

Igre su, unatoč početnim sumnjama u vezi sa održavanjem energije i entuzijazma tokom Paraolimpijade, pokazale izuzetnu podršku i entuzijazam kako od strane lokalnih stanovnika, tako i od posetilaca iz drugih gradova. Sa 2,4 miliona prodatih karata, Paris 2024. postao je jedno od najuspešnijih takmičenja u istoriji Paraolimpijskih igara, što je drugi najviši broj karata prodatih posle Londona 2012.

Francuska je na Olimpijadi osvojila 64 medalje, uključujući 16 zlatnih, završivši na petom mestu po broju medalja. Paraolimpijci su dodali još 75 medalja u kolekciju. Francuski predsednik Emanuel Makron takođe je mogao da se raduje uspehu organizacije, jer su transport i bezbednost tokom igara bili na visokom nivou.

Međutim, dok su Igre zatvorene u svečanoj atmosferi, Pariz je istovremeno bio pogođen protestima zbog političkih odluka, što je dodatno podsetilo na kompleksnost političkog pejzaža Francuske. Ali, kao što kaže francuska poslovica, „Plus ça change, plus c’est la même chose“ – što znači da se mnogo toga menja, ali osnovne stvari ostaju iste.