Francuska se izvinjava zbog finala Lige šampiona

Francuska se izvinjava zbog finala Lige šampiona

Francuska se izvinila zbog haosa koji je pokvario finale Lige šampiona u Parizu u subotu, ali oštre razlike oko toga ko je kriv rizikuju da prerastu u diplomatski sukob nakon što je Dauning strit nazvao te scene „duboko uznemirujućim i zabrinjavajućim“.

Francuski ministri priznali su da je način na koji su se ponašali britanski fudbalski navijači na utakmici između Liverpula i Real Madrida pogrešio.

Ali oni su okrivili distribuciju lažnih karata „u industrijskim razmerama“ za probleme sa kontrolom gužve, što je dovelo do toga da su žene i deca ubrizgana suzavcem od strane policije ispred Stade de Fransa. Utakmica, koju je pobedio Real Madrid, odložena je dok su se hiljade navijača Liverpula borile da uđu.

Na konferenciji za novinare nakon hitnog sastanka sportskih i policijskih zvaničnika u ponedeljak, ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin i ministarka sporta Ameli Udea-Kastera rekli su da žale zbog toga što se dogodilo navijačima Liverpula okupljenim ispred kapija. „Nemamo čime da se ponosimo onim što se dogodilo u subotu uveče“, rekao je Darmanin. „Sport bi trebalo da bude slavlje, a ovaj je delimično uništen“, dodao je on.

Ali on je branio policijsku akciju, rekavši da koren problema potiče od čak 40.000 navijača koji su prisustvovali bez ulaznica ili sa lažnim ulaznicama, što je dovelo do toga da je početni set kontrolnih punktova pretrpan i da se gužva opasno gomila na vratima.

Darmanin je rekao da je do ove „masovne prevare u industrijskim razmerama“ došlo zato što su skoro svi navijači Liverpula koristili papirne karte, a ne digitalne, za razliku od 22.000 navijača Real Madrida, od kojih je tri četvrtine dobilo digitalne karte. Francuski tužioci sada istražuju navodnu prevaru sa kartama, a takođe su zatražili od Uefe da ispita stvar.

Međutim, gradonačelnica Liverpula Džoan Anderson rekla je da je francuska tvrdnja da su lažne karte izazvale gužvu „duboko neodgovorna i suprotna video snimcima i iskazima svedoka više navijača Liverpula na terenu“.

Portparol britanskog premijera Borisa Džonsona rekao je: „Snimak sa Stad de Fransa ovog vikenda bio je duboko uznemirujući i zabrinjavajući. Znamo da su mnogi navijači Liverpula putovali u Pariz na vreme. Veoma smo razočarani načinom na koji su tretirani.“

Drugi, uključujući novinare i fanove koji su bili na licu mesta, doveli su u sumnju francusku verziju događaja. Ronan Evijan, koji je na čelu grupe navijača pod nazivom Football Supporters Europe, rekao je da je cifra od 40.000 „fantazija“ koju su francuske vlasti koristile da okrive navijače Liverpula za ponašanje oko 7.000 policajaca na dužnosti te noći.

U ponedeljak su na sastanku radi analize šta je pošlo po zlu prisustvovali predstavnici Uefe, upravnog tela evropskog fudbala, Francuske fudbalske federacije, policije, ministarstva unutrašnjih poslova i okruga Sena Sen Deni, gde se stadion nalazi.

Probleme je pogoršao i štrajk koji je pogodio jednu od železničkih linija koje opslužuju stadion, što je primoralo navijače da pređu na druge vidove prevoza koji su koncentrisali publiku na malom broju puteva i ulaza na stadion. Niti je bilo dovoljno znakova ili dovoljno stjuarda da pomognu da se britanske pristalice usmere na prava mesta.

U predviđeno vreme za početak u 21 sat, 97 odsto navijača Real Madrida bilo je na stadionu, ali samo polovina navijača Liverpula, rekli su zvaničnici.

UEFA je kasnije u ponedeljak saopštila da je naručila nezavisan izveštaj o pitanjima u finalu. „Sveobuhvatna revizija će ispitati donošenje odluka, odgovornost i ponašanje svih subjekata uključenih u finale“, dodaje se.

Bili Hogan, izvršni direktor Liverpula, takođe je pozvao na dublji pogled i pozvao fanove da dostave fotografije i video zapise kako bi dokumentovali svoja iskustva.

„Svi političari i agencije uključeni u ovaj događaj treba da sačekaju dok se ne završi potpuna i nezavisna istraga pre nego što pokušaju da prebace krivicu“, rekao je on. Klub je poslao pismo francuskim ministrima tražeći izvinjenje za njihove „zapaljive komentare koji pokušavaju da odbace odgovornost“.

Ian Birne, poslanik laburista za Zapadni derbi Liverpula, koji je bio na utakmici, rekao je da nije video ništa slično od katastrofe u Hilsborou 1989. On je pisao Liz Trus, ministru inostranih poslova, pozivajući na formalnu istragu ponašanja francuskih vlasti i Uefe.

„Iskreno mogu da kažem da je situacija van terena bila jedno od najstrašnijih iskustava u mom životu – i kao preživeli iz Hilzboroa, ne dajem olako ovaj komentar“, naveo je on u pismu.

„Iskreno, nikada nisam bio svedok tako neprijateljskog okruženja za fudbalsku utakmicu. Bilo je zaista užasno. Mnogi stariji ljudi, deca, osobe sa invaliditetom, oboleli od astme i porodice koje su na dan za pamćenje bili su među onima koji su naprskani biberom.

Neki navijači su takođe prijavili da su opljačkani na izlasku sa stadiona i okrivili policiju što nije obezbedila zonu oko Stad de Fransa. Zvaničnici policije odbili su da komentarišu izveštaje u nedelju.

Incidenti su politički osetljivi, ne samo zbog negativnog imidža koji su projektovali o Francuskoj na jednom događaju visokog profila, već i zbog toga što se zemlja sprema da bude domaćin Svetskog prvenstva u ragbiju sledeće godine i letnjih Olimpijskih igara 2024.