Francuska izbacila Srbiju sa Evropskog prvenstva u vaterpolu

Francuska izbacila Srbiju sa Evropskog prvenstva u vaterpolu

Francuski vaterpolisti napravili su najveću senzaciju dosadašnjeg dela Europskog prvenstva u Splitu izbacivši u osmini finala olimpijske prvake, reprezentaciju Srbije nakon pobjede 10:9 (3:1, 1:1, 5:4, 1:3), javlja Hina.

Francuzi su zasluženo stigli do četvrtfinala, vodili su celu utakmicu i u posljednju četvrtinu ušli s tri pogotka prednosti. Srbi su uspeli da izjednače na 9:9, a 29 sekundi pre kraja Mehdi Mazrouki postigao je gol za pobedu Francuza. U poslednjem napadu Srbi su imali igrača više, ali je junak dvoboja, golman Hugo Fontani koji je imao 14 obrana, zaustavio šut Dušana Mandića.

Kod Francuza je Ugo Crouisllat postigao četiri gola, dok je Srbe predvodio Mandić s tri pogotka. Srbi tako po prvi puta otkad učestvuju ispadaju pre četvrtfinala na evropskim prvenstvima, na kojima imaju čak sedam pobeda.

Francuzi su u Splitu došli do najvećeg uspeha njihovog vaterpola u novije doba, namučili su i Hrvatsku u takmičenju po grupama, a mlada generacija igrača, kao i dobar rad stručnog tima, u kom je trener Juga Vjekoslav Kobeščak, garancija su da će Francuzi imati ozbiljan tim za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Osim Francuske, koja će u četvrtfinalu igrati protiv Italije, prolaz među osam najboljih izborili su Gruzija (pobedom nad Holandijom 12:8), Grčka (svladala Izrael 22:9) i Crna Gora (pobijedila Rumuniju 13:8).

Parovi četvrtfinala: Hrvatska – Gruzija, Grčka – Španija, Mađarska – Crna Gora, Italija – Francuska.