Francuski fudbalski savez podnosi pravnu tužbu zbog rasističkih primedbi argentinskih igrača

Francuski fudbalski savez podnosi pravnu tužbu zbog rasističkih primedbi argentinskih igrača

Francuski fudbalski savez (FFF) podneo je pravnu tužbu zbog „rasističkih i diskriminatornih primedbi“ koje su argentinski igrači izgovorili u skandiranju nakon finala Kopa Amerike. Video snimak, koji je na Instagramu postavio argentinski vezista Enco Fernandez, a koji je široko pregledan na društvenoj mreži X, prikazuje argentinske igrače kako pevaju o francuskim igračima afričkog porekla.

Incident je izazvao oštre reakcije jer su se slični uzvici čuli i od strane nekih argentinskih navijača pre nego što su se Francuska i Argentina sastale u finalu Svetskog prvenstva pre dve godine, koje je Argentina pobedila.

„Zbog ozbiljnosti ovih šokantnih opaski, koje su u suprotnosti sa vrednostima sporta i ljudskih prava, predsednik FFF je odlučio da direktno kontaktira svog argentinskog kolegu i FIFA-u kako bi podneo pravnu žalbu za rasističke i diskriminatorske primedbe,“ navedeno je u saopštenju francuskog fudbalskog saveza u utorak.

Predsednik FFF, Filip Dijalo, najoštrije je osudio neprihvatljive rasističke i diskriminatorske primedbe na račun igrača reprezentacije Francuske koje su se čule u pesmi koju su pevali igrači i navijači argentinskog tima. U pogrdnim povicima izdvajaju se igrači Francuske afričkog porekla, koji imaju francuski pasoš.

Ovaj incident naglašava potrebu za borbom protiv rasizma i diskriminacije u sportu, a FFF se nada da će ova tužba poslati snažnu poruku o neprihvatljivosti takvog ponašanja.