Francuska će dobiti uslovno odobrenje za domaćina Zimskih igara 2030. na sastanku MOK-a pre Olimpijskih igara u Parizu

Francuska će dobiti uslovno odobrenje za domaćina Zimskih igara 2030. na sastanku MOK-a pre Olimpijskih igara u Parizu

Francuska će u sredu dobiti samo delimičnu pobedu na Olimpijskim igrama kada članicama MOK-a bude predstavljena njena kandidatura za domaćina Zimskih igara 2030.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah potvrdio je u utorak da potpuno odobrenje za ponudu — usredsređenu na skijališta u francuskim Alpima i priobalnom gradu Nici — ne može biti dato pošto su parlamentarni izbori ovog meseca ostavili u Francuskoj samo privremenu nacionalnu vladu.

„Biće glasanje o projektu 2030, ali to će biti glasanje povezano sa uslovima“, rekao je Bah o zakazanom sastanku u sredu, nekoliko sati pre nego što timski sportovi počnu da se igraju na Letnjim igrama u Parizu.

MOK je želeo da njegov tradicionalni sastanak uoči Olimpijskih igara u Parizu potvrdi Francusku kao domaćina 2030. i dodeli Solt Lejk Sitiju Zimske igre 2034. godine.

MOK će potvrditi Solt Lejk Siti kao poželjnog i jedinog kandidata, vraćajući Zimske igre u Jutu 32 godine nakon domaćina 2002. godine.

Potencijalnim olimpijskim domaćinima je potrebna saglasnost sa različitih nivoa vlasti da bi garantovali finansiranje i usluge kao što je bezbednost, koje su neophodne za planiranje i vođenje igara.

Francuski predsednik Emanuel Makron i dalje u potpunosti podržava Zimske igre 2030. godine, rekao je nacionalni olimpijski lider Dejvid Lapartijen na konferenciji za novinare.

„Čak i ako nema većine u parlamentu, iza igara stoji snažna većina“, rekao je Lapartient, dodajući da je poslednjih nedelja postignut napredak koji je omogućio da se dogovori uslovno glasanje.

Olimpijske igre u Parizu

Lapartient ima rastuću reputaciju potencijalnog Bahovog naslednika, posebno nakon što je pomogao MOK-u da upravlja prvim Olimpijskim esportskim igrama u Saudijskoj Arabiji u 12-godišnjem ugovoru o domaćinstvu. Taj dogovor je zvanično odobren u utorak nakon 25-minutnog izlaganja saudijskih olimpijskih zvaničnika koji su želeli da promovišu kako kraljevina koristi sport za modernizaciju svog društva.

Bahov 12-godišnji mandat na čelu olimpijskog tela ističe sledeće godine. Ograničenja roka su uvedena kao deo antikorupcijskih reformi koje su donete kao posledica skandala kada su članovi MOK-a tražili i dobijali usluge od zvaničnika Solt Lejk Sitija tokom njegove kampanje 2002. godine.

Bahov izlazak još uvek nije osiguran dok zvaničnici MOK-a razmatraju predlog za promenu njegovih pravila koja bi mu omogućila da ponovo bude u funkciji. Pitanje je odloženo za posle Olimpijskih igara u Parizu.

Jedan sportista koji je učestvovao na Olimpijskim igrama izbačen je sa igara u utorak zbog slučaja dopinga.

Atletska jedinica za atletski integritet saopštila je da je poljski skakač u vis Norbert Kobelski privremeno suspendovan jer je bio pozitivan na pentedron norefedrin. Kobjelski se prošle godine plasirao na 10. mesto na svetskom prvenstvu.

Upitan kako se oseća u vezi sa slučajem dopinga uoči Olimpijade, Bah je odgovorio: „Dobro je držati varalice podalje od igara.“