Fiona Fero, teniserka koja je svog bivšeg trenera optužila za seksualni napad, vratila se na US Open

Fiona Fero, teniserka koja je svog bivšeg trenera optužila za seksualni napad, vratila se na US Open

Ubrzo nakon poraza u kvalifikacijama za Otvoreno prvenstvo SAD pre godinu dana, teniserka Fiona Fero optužila je svog bivšeg trenera Pjera Buteira za silovanje. Taj slučaj je još uvek na čekanju, a Fero je uzela nekoliko meseci pauze od turneje nakon što je izašla u javnost sa svojom pričom, ali se vratila u Flushing Meadovs u ponedeljak da bi igrala u glavnom žrebu Gren slem turnira prvi put od 2021. godine, piše AP.

Fero, koja je u prvom kolu izgubila od dvostruke šampionke Australijan opena Viktorije Azarenke sa 6-1, 6-2, rekla je da nije angažovala novog ličnog trenera. Umesto toga, ona radi kao deo kolekcije od oko pola tuceta igrača sa trenerom iz Francuske teniske federacije, Erikom Vinogradskim.

„Nisam se osećala baš spremnim da uđem u novi projekat sa trenerom, 1 na 1“, rekla je Fero u ponedeljak. „Mislim da sam morala da budem u grupi sa drugim igračima, jer mi je bilo teško da budem sam sa samo jednim trenerom.“

Nakon pauze u sportu do kraja prošle sezone, Fero je počela da igra klupske mečeve sa prijateljima koji su je, kako je objasnila, „naterali da ponovo poželim da igram tenis“.

„Mislim da mi je ta pauza zaista bila potrebna, jer je to bilo mnogo stvari u isto vreme. U slučaju, morala sam da se nosim sa nekim teškim trenucima,” rekla je 26-godišnja Fero, koji je čak 39. rangirana i stigla do četvrtog kola Otvorenog prvenstva Francuske 2020. „Onda sam ponovo počela da treniram u federaciji.“

Ferro je prošle godine na društvenim mrežama pisala o svojoj optužbi protiv Buteirea i rekla: „Nisam pristala.“

Ona je bila samo jedna od teniserki koje su skrenule pažnju na pitanje zaštite sportista od predatorskih trenera. Ženska teniska turneja, VTA, angažovala je direktorku za zaštitu krajem 2022. godine, Lindzi Brendon, advokaticu čiji bivši klijenti uključuju sportiste koji osporavaju suspenzije za doping.

„U ovom trenutku, moj slučaj je još uvek u toku, tako da ne mogu da pričam o tome. Ali (Francuska) federacija me podržava u tome. Oni obezbeđuju trenera. I osećam da mogu da razgovaram sa njima i da mogu da me razumeju. Dakle, za mene je to važna stvar“, rekla je Fero.

„Oni me zaista slušaju i, da, mislim da pokušavaju da urade stvari u vezi sa ovom vrstom problema, jer očigledno to nije nešto što se desilo meni poslednjih godina, već mislim da se to desilo i drugim igrači — ili možda ne u tenisu, već u drugim sportovima“, rekla je ona. „Dakle, to je nešto što treba da se reši. Federacija pokušava da radi na tome.”

Fero je rekla da je takođe dobila podršku od VTA i drugih sportista tokom svog pravnog postupka.

„Neki igrači su došli kod mene (da razgovaraju u svlačionici) i rekli da sam hrabra i da mi želi sve najbolje“, rekla je Fero.

Kada se njihov meč završio na stadionu Luis Armstrong u ponedeljak, Azarenka — bivša broj 1. nosilac 18. na Otvorenom prvenstvu SAD — stavila je ruku na Ferovo rame i nagnula se napred da joj ponudi „neke ljubazne reči“ na uvo, kako je to rekla Fero.

„Rekla mi je da je srećna što me vidi i poželela mi je sreću na sledećim turnirima“, rekla je Fero. „Za mene je tako lepo to čuti. Zaista je bilo dirljivo.”