FIFA zabrinuta zbog odbijanja Kanade da ispoštuje avganistanska vizna pisma

FIFA zabrinuta zbog odbijanja Kanade da ispoštuje avganistanska vizna pisma

Zvaničnici međunarodnog upravnog tela fudbala FIFA kritikovali su odluku Kanade da ne prizna dokumente koje su FIFA i kanadski senator dali sportistkinjama i drugima koji su pokušavali da pobegnu iz Avganistana nakon što su talibani preuzeli vlast 2021. godine, prenosi Rojters.

Kanada je odbila da prihvati „pisma o viznim olakšicama“ koja su FIFA i kanadski senator Marilou McPhedran predali na osnovu šablona koji je dao službenik kanadskog Ministarstva nacionalne odbrane u pokušajima da evakuišu 640 sportistkinja, njihovih trenera i drugih, navodi se u sudskim dokumentima.

Kanada je rekla da su ta pisma neautentična i da nije ovlastila nikoga da ih izdaje i zatražila je od policije da ispita njihovu distribuciju.

„Kao FIFA, duboko smo zabrinuti zbog očigledne promene mišljenja kanadskih vlasti da ne poštuju pisma o viznim olakšicama“, stoji u e-poruci od 21. septembra 2021. koju je šefica FIFA za društvenu odgovornost i obrazovanje Joice Cook poslala imigracionoj službi, Refugees and Citizenship Canada osoblje.

Kanada je obećala da će preseliti najmanje 40.000 Avganistanaca nakon što je talibanska islamistička militantna grupa obnovila kontrolu nad Avganistanom u avgustu 2021, kada su se trupe predvođene SAD povukle. Kanada kaže da je do sada preselila oko 30.000.

E-mail je među novoobjavljenim sudskim dokumentima koji prenose ulogu FIFA-e u naporima da se mladi avganistanski sportisti i oni koji su im bliski izvuku iz Avganistana.

FIFA i kanadska vlada nisu odmah odgovorile na zahtjeve za komentar o dokumentima.

Dokumenti su zavedeni u predmetu koji je pokrenulo šest Avganistanaca koji kažu da su primili pisma, ali im je kasnije rečeno da su nevažeća. Oni traže od sudije da naloži vladi da im izda dozvolu za privremeni boravak.

Prema sudskim dokumentima, 25. avgusta 2021. zvaničnik Ministarstva nacionalne odbrane poslao je šablon pisma kanadskom senatoru i njegovom kolegi kao odgovor na zahteve za formulare za dovođenje Avganistanaca na aerodrom u Kabulu.

„Nakon što sam dobio pisma o viznim olakšicama iz Kanade, odlučio sam da ne nastavim sa evakuacijom od strane američke vlade“, rekao je jedan neidentifikovani tužilac u svojoj izjavi pod zakletvom.