FIFA suspendovala bivšeg predsednika Kraljevske španske fudbalske federacije zbog neprimerenog poljupca

FIFA suspendovala bivšeg predsednika Kraljevske španske fudbalske federacije zbog neprimerenog poljupca

Bivšem predsedniku Kraljevske španske fudbalske federacije (RFEF), Luisu Rubijalesu, FIFA je izrekla suspenziju od tri godine u profesionalnom fudbalu, zbog kršenja pravila „pristojnog ponašanja“. Ova odluka usledila je nakon što je Rubijales navodno poljubio Dženi Ermoso, zvezdu ženskog fudbala, nakon što je reprezentacija Španije osvojila Svetsko prvenstvo za žene u avgustu.

FIFA je istakla da je Rubijales prekršio član 13 svog disciplinskog kodeksa koji se odnosi na pravila ponašanja, a ova odluka je objavljena nakon detaljne istrage. U saopštenju FIFA-e istaknuto je da se ova odluka donosi u skladu sa posvećenošću očuvanju integriteta i poštovanju svih osoba, te osiguranju da se pridržavaju osnovnih pravila pristojnog ponašanja.

Odluka FIFA-e dolazi nekoliko nedelja nakon što je Rubijales podneo ostavku na poziciju šefa RFEF-a usred skandala, uprkos tvrdnjama da je poljubac bio sporazuman. FIFA je već u avgustu nametnula privremenu suspenziju od 90 dana izvršnoj vlasti, zabranjujući mu učešće u fudbalskim aktivnostima na međunarodnom i nacionalnom nivou do okončanja istrage.

Dženi Ermoso, koja je podnela krivičnu prijavu protiv Rubijalesa prošlog meseca, izjavila je da se osećala „ranjivo“ i kao „žrtva napada“ kada ju je predsednik RFEF-a poljubio na podijumu za pobednike Svetskog prvenstva u Sidneju. Ona je ocenila Rubijalesovo ponašanje kao „seksističko, impulzivno, neumesno i bez pristanka.“

FIFA je saopštila da je njihova odluka podložna žalbi, a Rubijales ima rok od deset dana da uloži prigovor. Disciplinski kodeks FIFA-e zabranjuje igračima i zvaničnicima postupke koji krše principe „fer igre, lojalnosti i integriteta“, uključujući uvredljive gestove ili jezik, kao i ponašanje koje šteti ugledu fudbala ili FIFA-e.

Španski sudija je prošlog meseca izdao zabranu prilaska Rubijalesu, zabranjujući mu da bude bliže od 200 metara od Ermosa, vodeće strelca ženskog fudbala u istoriji Španije.