FIFA traži ponude za prenos klupskog Svetskog prvenstva samo 11 meseci pre početka takmičenja sa 32 tima u SAD

FIFA traži ponude za prenos klupskog Svetskog prvenstva samo 11 meseci pre početka takmičenja sa 32 tima u SAD

Samo 11 meseci pre inauguracionog Svetskog prvenstva za klubove u muškom fudbalu sa 32 tima, FIFA je u ponedeljak pozvala da se kandiduje za prava za prenos turnira od 63 utakmice koji će se održati u Sjedinjenim Državama.

FIFA je objavila „poziv za tender u Americi, Aziji, Bliskom istoku i Severnoj Africi“ nedeljama nakon što su razgovori sa tehnološkim gigantom Apple-om o ekskluzivnom globalnom ugovoru o pravima navodno pogodili probleme.

FIFA je saopštila da će uslediti druga faza prodaje prava za Svetska klupska prvenstva 2025. i 2029. u Evropi. Najbogatiji i najjači kontinent u fudbalu poslaće 12 timova, uključujući ključne atrakcije Real Madrid, Mančester Siti i Bajern Minhen, na obnovljeni turnir koji je zakazan od 15. juna do 13. jula.

Predsednik FIFA Đani Infantino želi da ponovo pokrene i unosno Svetsko klupsko prvenstvo otkako je izabran 2016. godine, sa ciljem da se timovima učesnicima isplate desetine miliona dolara u novcu.

Međutim, vrednost potencijalnog dogovora sa Apple-om viđena je kao problem za uticajnu Asocijaciju evropskih klubova (ECA) koju vodi Naser al-Khelaifi, predsednik Pari Sen Žermena koji je takođe u postavi klubova sveta.

FIFA je u ponedeljak saopštila da će uključiti ECA u „inovativni, progresivni stil konsultacija i donošenja odluka“ o turniru.

ECA već ima veliku reč u komercijalnim odlukama za Ligu šampiona kroz zajedničko ulaganje sa organizatorom takmičenja UEFA.

Nejasno je kakav model emitovanja FIFA sada favorizuje, ili da li će se na nekim tržištima oslanjati na svoju internu uslugu striminga FIFA+.

Ulazi na Svetsko klupsko prvenstvo se ostvaruje osvajanjem titule i konstantno dobrim rezultatima na kontinentalnim šampionatima od 2020-24. godine, a ostalo je da se odluči samo za tri: dve iz Južne Amerike i jedna iz lige domaćina, Major League Soccer.

Svetsko klupsko prvenstvo postaće jednomesečni turnir koji se igra svake četiri godine u periodu od juna do jula. Skoro dve decenije igra se svakog decembra kao godišnji događaj manjeg obima za kontinentalne šampione. Šampion Evrope osvojio je 16 od prethodnih 17 titula.

FIFA klupski turnir takođe će biti proba za Svetsko prvenstvo u muškom fudbalu 2026. na nekim od istih stadiona u SAD, koji su domaćini Kanadi i Meksiku.

FIFA još nije objavila koji će gradovi biti domaćini utakmica na obnovljenom klupskom Svetskom prvenstvu, niti bilo kakve posebne sponzorske ugovore, iako se očekuje finansiranje iz Saudijske Arabije. Godišnja verzija je ranije bila upakovana sa ugovorima za Svetsko prvenstvo.

Usred zabrinutosti zbog preopterećenih rasporeda za najbolje igrače, na prvom Svetskom prvenstvu za klubove sa 32 tima će finalisti igrati sedam utakmica na kraju sezone u kojoj se Liga šampiona u Evropi takođe širi sa više timova i više utakmica u novi format.