FIFA suspendovala predsednika Fudbalskog saveza Španije Luisa Rubijalesa

FIFA suspendovala predsednika Fudbalskog saveza Španije Luisa Rubijalesa

FIFA je suspendovala predsednika Fudbalskog saveza Španije Luisa Rubijalesa u subotu, dok njena disciplinska komisija istražuje njegovo ponašanje u finalu Svetskog prvenstva za žene, koje je uključivalo ljubljenje igračice Dženi Ermoso u usne posle pobede Španije, piše AP.

Privremena suspenzija dolazi manje od nedelju dana nakon pobede Španije nad Engleskom od 1:0 u Sidneju, u Australiji, i dan nakon što je Rubijales odbio da podnese ostavku, uprkos intenzivnom pritisku španske vlade, igračica, fudbalskih klubova i zvaničnika. Rubijalesovo ponašanje, koje je uključivalo i hvatanje za međunožje, zasenilo je ogromno dostignuće prve titule Španije na Svetskom prvenstvu za žene.

Ermoso je rekla da nije pristala na poljubac, a igrači tima su rekli da neće igrati više utakmica sve dok je Rubijales na čelu. Nije odmah bilo jasno kako bi najnovija intervencija FIFA-e mogla da utiče na to.

FIFA je saopštila da je uklonila Rubijalesa sa fudbalskih dužnosti na 90 dana „do pokretanja disciplinskog postupka“ protiv njega u četvrtak.

Predsednica ženske lige Španije, Beatriz Alvarez, rekla je za Asošijeted pres da veruje da je ovo kraj Rubijalesove fudbalske karijere. Liga je podnela jednu od nekoliko zvaničnih pritužbi protiv Rubijalesa koje je dobila španska vlada.

„Luis Rubijales je gotov. Svojim delima i rečima iskopao je sopstveni grob“, rekao je Alvarez. „Bilo da je to zbog akcije FIFA ili španske vlade, siguran sam da Luis Rubijales neće provesti ni minut kao predsednik španskog saveza.

Savez je imenovao potpredsednika Pedra Rošu za vršioca dužnosti predsednika. U saopštenju se dodaje da Rubijales „ima potpuno poverenje u procedure FIFA i da će iskoristiti ovu priliku da započne svoju odbranu kako bi se saznala istina i dokazalo da je nevin“.

Savez je zapretio tužbom protiv Ermosa jer je odbila da prihvati Rubijalesovu verziju poljupca koji se dogodio na dodeli medalja i trofeja na terenu prošle nedelje.

FIFA nije dala raspored za donošenje presude. Disciplinske sudije ovog tela mogu izreći sankcije u rasponu od upozorenja i novčanih kazni do suspenzija iz sporta.

Rubijales, koji je i potpredsednik UEFA, predvodi zajedničku kandidaturu Španije, Portugala, Maroka — i možda Ukrajine — za domaćina Svetskog prvenstva 2030. Njegova suspenzija znači da ne može da prisustvuje sastancima UEFA niti da glasa u oktobru za odlučivanje o pobedničkim ponudama za Evropsko prvenstvo 2028. i 2032. godine.

Takođe u subotu, disciplinski sudija FIFA Horhe Palasio naredio je Rubijalesu i federaciji da ne kontaktiraju Ermosa, navodi se u saopštenju FIFA. Ermoso je rekla da je federacija vršila pritisak na nju da javno podrži Rubijalesa.

Španska vlada je – preko svog Višeg saveta za sport – podnela tužbu u petak u kojoj se navodi da je Rubijales prekršio sportske zakone zemlje po dve tačke: zbog navodne zloupotrebe položaja i zbog navodnog „činjenja dela kojima se narušava dostojanstvo i pristojnost sportskog događaja. Ako bude proglašen krivim, Rubijales bi mogao biti proglašen nesposobnim za obavljanje funkcije.

Španski državni sekretar za sport Viktor Frankos, koji je na čelu sportskog saveta, rekao je da odluka FIFA „pojačava i potvrđuje da je put koji je španska vlada juče objavila ispravan“.

Na vanrednoj generalnoj skupštini federacije u petak, Rubijales se ukopao, slikajući sebe kao žrtvu „lova na veštice“ od strane „lažnih feministkinja“ i dobio aplauz uglavnom muške gomile.

Ermoso je odgovorila da je Rubijales lagao da je poljubac bio sporazuman i da se osećala uplašeno.

Savez je podržao Rubijalesa, rekavši da je govorio istinu.

Dok je Rubijales držao svoje pozicije, potpredsednik federacije Rafael del Amo, koji je bio zadužen za ženski fudbal, podneo je ostavku. Četiri pomoćna trenera seniorskog tima Španije, plus dva trenera ženskih omladinskih timova i pet drugih članova osoblja seniorske i omladinske ženske reprezentacije takođe su dali ostavke u subotu.

Ermoso je dobila ovacije publike kada je u subotu prisustvovala predsezonskom meču za Atletiko Madrid, klub u kojem je 33-godišnji napadač započeo svoju dugu i uspešnu karijeru. Igrači Atletika i posetioci Milana pozirali su ispred transparenta sa natpisom „(Mi smo) sa tobom Dženifer Ermoso“.

U međuvremenu, lokalne vlasti su otkazale počasnu „Igru za prijatelje Luisa Rubijalesa“ u kojoj je Rubijales planirao da igra u južnoj Španiji zbog bezbednosnih razloga. Feminističke grupe planirale su da protestuju zbog utakmice u Motrilu, koja je bila zakazana pre izbijanja skandala.

Kadiz i Sevilja su postali prvi muški timovi koji su javno iskazali podršku za Ermosa pre nego što su igrali utakmice na svojim domaćim stadionima.

Kadizovi igrači su podigli transparent na kojem je pisalo: „Svi smo sa Dženi“.

„Klub je uradio ono što je trebalo da uradi, a to je da pošalje poruku jedinstva za muški i ženski fudbal“, rekao je igrač Kadisa Luis Hernandez.

Fudbaler Sevilje nosio je majice sa porukom „Ovo je gotovo“, što je odjek reči koje je Ermosov saigrač i dvostruki osvajač Zlatne lopte Aleksija Putelas objavila na društvenim mrežama u petak. Gomila je takođe skandirala: „Ovo je gotovo!“

Takođe, trener Barselone Ćavi Ernandez osudio je Rubijalesovo ponašanje, nazvavši ga „potpuno neprihvatljivim“.

Drugi koji su kritikovali Rubijalesa uključili su Evropski sindikat igrača, Špansku žensku ligu i političke stranke i levice i desnice u Španiji, rekao je Rubijales. Iberia airlines i drugi sponzori federacije rekli su da podržavaju napore vlade protiv njega.

Dok je Rubijales skupio određenu podršku na skupštini, njegove pristalice su počele da ga napuštaju nakon suspenzije. Selektor žena Horhe Vilda i selektor Španije Luis de la Fuente, koji su mu u petak aplaudirali, u subotu su izdali saopštenja u kojima opominju njegovo ponašanje.

Bes oko Rubijalesa dolazi mesecima nakon što su španski fudbal potresle rasističke uvrede na račun crne zvezde Vinisijusa Juniora. Nekoliko ljudi je uhapšeno i optuženo za rasističke skandacije protiv Juniora i okačenje njegovog likova.

Rubijales, 46, zauzima treću izabranu poziciju u UEFA-i, koja mu plaća 250.000 evra (270.000 dolara) godišnje plus troškovi. Rubijales je zaradio 339.000 evra (365.000 dolara) 2021. nakon poreza za predsedavanje španskom federacijom.

Izabran je u izvršni komitet od strane saveza članica UEFA 2019. godine, a za potpredsednika ga je unapredio predsednik UEFA Aleksandar Čeferin.

Ni UEFA ni Čeferin nisu komentarisali skandal.

Rubijales, čiji mandat traje do sledećeg leta, bivši je igrač koji je osam godina vodio špansku podružnicu Svetske unije igrača pre nego što je 2018. izabran da zameni svog prethodnika iz federacije, koji je završio iza rešetaka zbog korupcije.

Njegov mandat obeležili su koraci za modernizaciju španskog fudbala, kao i skandali. On je obnovio Kup kralja kako bi ga učinio kraćim i uzbudljivijim takmičenjem. Ali njegovu reviziju španskog Superkupa, koja se sastojala u tome da ga odnese u Saudijsku Arabiju za 40 miliona dolara godišnje, kritikovale su grupe za ljudska prava i ispitale vlasti. Prošle godine, kancelarija državnog tužioca Španije objavila je da otvara istragu o ugovorima koji stoje iza ugovora o španskom Superkupu.