FIFA privremeno suspendovala španskog fudbalskog predsednika Rubijalesa

FIFA privremeno suspendovala španskog fudbalskog predsednika Rubijalesa

Disciplinski komitet FIFA privremeno je suspendovao predsednika Fudbalskog saveza Španije (RFEF) Luisa Rubijalesa na 90 dana, saopštio je u subotu, usred galame nakon što je zgrabio igračicu Dženi Ermoso za glavu i poljubio je u usne posle pobede Španije na utakmici. Svetsko prvenstvo za žene.

Očekivalo se da će Rubijales u petak objaviti ostavku, ali je umesto toga rekao da neće odstupiti, a RFEF je zapretio tužbom da ga brani nakon što je Hermoso rekla da ne pristaje na poljubac koji joj je dao.

„Predsedavajući Disciplinskog komiteta FIFA… odlučio je danas da privremeno suspenduje Luisa Rubijalesa iz svih aktivnosti u vezi sa fudbalom na nacionalnom i međunarodnom nivou“, navodi se u saopštenju FIFA.

Njen disciplinski odbor je takođe naredio službenicima i zaposlenima Rubijalesa i RFEF-a da se uzdrže od kontaktiranja ili pokušaja da kontaktiraju Hermosa ili one oko nje.

Reprezentacija Španije koja je osvojila Svetsko prvenstvo, kao i nekoliko drugih igrača, rekli su da neće igrati međunarodne utakmice dok Rubijales ostaje na čelu federacije.

„Odluka koju je usvojio predsedavajući Disciplinskog komiteta FIFA saopštena je danas gospodinu Luisu Rubijalesu, RFEF-u i (Evropskom fudbalskom telu) UEFA radi dužnog poštovanja.

Komitet je saopštio da neće dati nikakve dalje informacije o disciplinskom postupku dok se ne donese konačna odluka.

Nije bilo hitne reakcije RFEF-a. Rojters je kontaktirao UEFA, gde je Rubijales potpredsednik, za komentar.